אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
מה זה עסקת אקראי? איך מבצעים עסקה מסוג זה? מהם התנאים שקובעים את עסקת האשראי? מהם היבטי המיסוי בעסקה זו והאם זו עסקה הונית או פירותית? האם יש לדווח עליה לרשות המיסים? האם שירות כמו בניית אתר אינטרנט או מתן ייעוץ מקצועי וחד פעמי על ידי שכיר יכול לשמש כעסקת אקראי? המומחים של מערכת UCAN2 הכינו מדריך בנושא.
תקנות ודיני המס בישראל מכירים בסוגים שונים של עסקאות. סעיף 2(1) לפקודת מס הכנסה קובע כי בעסקת אקראי שיש לה אופי מסחרי מדובר בעסקה לכל דבר ועניין לכן היא חייבת במס. חוק מס ערך מוסף מגדיר מה זה עסקת אקראי וקובע כי שזו עסקה שעומדת בתנאים הבאים:
במציאות הכלכלית המאתגרת של היום לא מעט שכירים מוכרים טובין או מספקים שירות חד פעמי ואקראי לעוסקים, זו דרך מקובלת ולגיטימית ליצירת הכנסה נוספת למשק הבית, וכך לא מעט אנשים פרטיים יכולים לשפר את הפרנסה שלהם וזאת ללא צורך בניהול ספרי חשבונות, הקמת עסק חדש ושליחת דיווחים שוטפים לרשויות המס.
לאחר שהבנו מה זה עסקת אקראי, חשוב להדגיש כי בפועל זו עסקה חד פעמית שאדם כלשהו מבצע כאשר אין לו תיק על ניהול עסק הרשום במס הכנסה ובמע”מ. יחד עם זאת, יש להתייחס להגדרה של עסקה באופן חד פעמי (אקראית) כעסקה בעלת אופי מסחרי, לכן מכירת רכב על ידי אדם פרטי מוגדרת כעסקה אישית ולא אקראית, אך בניית אתר אינטרנט עבור עוסק מורשה או עצמאי אחר לעסקה בעלת אופן מסחרי לכן היא חייבת במס.
בחוק מס ערך מוסף קבעו כי עסקה אקראית היא מכירה של מוצר או טובין, כלומר האדם שמוכר מוצר מסוים מייצר אותו בעצמו ומוכר אותו לעוסק בתמורה לרווח מסוים, אך החוק מכיר גם במתן שירות מסוים כעסקת אקראי. בעידן של היום יש לא מעט שכירים שמוכרים מוצרים או מספקים שירות כלשהו באופן חד פעמי, לדוגמה מתן ייעוץ בנושא מסוים, אירוח בבית, הסעה של אנשים בתמורה לתשלום וכדומה.
בעת הביצוע של העסקה החד פעמית, אין צורך לפתוח תיק ברשויות המס ולנהל ספרים כמו שבעלי עסקים חייבים לבצע. אדם שמחליט לבצע עסקת אקראי נדרש לפנות למס הכנסה ועליו לבקש אישור על ניכוי מס במקור. את האישור עליו למסור לגורם שמקבל את השירות, וגורם זה שהוא גם המשלם חייב לנכות מס ולהעבירו למס הכנסה, ועליו לשלם גם את המע”מ.
לפי חוק מס ערך מוסף אם העסקה הינה מסוג של מתן שירות או מכירת טובין באקראי ויש לעסקה אופי מסחרי היא תוכר כעסקת אקראי. יש לציין כי במס הכנסה מגדירים בצורה שונה מהי עסקת אקראי לעומת ההגדרה בחוק מס ערך מוסף, אף הפסיקה קובעת כי התנאים לעסקה זו הם עסקה שעניינה במכירת טובין או במתן שירות חד פעמי כאשר יש אופי מסחרי לעסקה.
לאורך השנים הפסיקה התרחבה בנושא ויש לא מעט פסקי דין שקבעו מבחנים שונים כדי להבחין בין עסקה חד פעמית הונית או פירותית, ובהם גם מבחן הידע והבקיאות, מבחן הארגון, מבחן התדירות וכו’. בהתאם להבחנת סוג העסק גובים מס הכנסה בין אם לפי מדרגות המס ובין אם לפי שיעור מס רווח הון החל על עסקאות שונות.
אם לעסקה האקראית יש אופי פירותי המוכר נדרש לשלם מס לפי מדרגות המס שנקבעו בתקנות מס הכנסה, כלומר תשלום מס שולי, ואם זו עסקה בעלי אופי הוני עליו לשלם מס רווח הון בשיעור של 25%. בתוך כך, העסקה חייבת בתשלום מע”מ לכן נותן השירות חייב לגבות את המע”מ ולהעבירו לרשות המיסים.
אם מנכים את המס המירבי, כלומר 48%, בדרך כלל המוכר לא יידרש למלא ולשלוח דוח שנתי למס הכנסה אך המוכר חייב לגבות ולשלם מע”מ. בנוסף, יש לדווח על העסקה לביטוח לאומי באמצעות מילוי טופס 1601. כדי לפעול נכון מול רשויות המס ועל מנת לדווח על העסקה החד פעמית בצורה תקינה ניתן להיעזר במשרד רואי חשבון, וכך נמנעים מבעיות מול רשות המיסים.
אדם שמבצע עסקת אקראי אינו חייב לנהל ספרים ולפתוח תיק ברשויות המס, אלא אם יש לו הכנסות קבועות ועקביות ממתן השירות או מכירת הטובין. ניתן לדווח על העסקה ולשלם בגינה מע”מ באמצעות מערכת דיווח עסקת אשראי באתר רשות המיסים.
הכתבה באדיבות מערכת UCAN2 – הנכם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה ובקשה.