אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
האם כדאי לעובד להשתמש ברכבו הפרטי לצורך עבודתו אצל המעסיק? מה היתרונות ומה החסרונות בשימוש רכב פרטי לעבודה? האם המעסיק חייב על פי חוק לשלם לעובד הוצאות בגין שימוש ברכב הפרטי? מה קורה במקרה של עבודה משלוחים עם רכב פרטי? האם ניתן להוסיף לחוזה העבודה סעיפים נוספים הקשורים לשימוש ברכב הפרטי במהלך העבודה?
חשוב לדעת כי המעסיקים במדינת ישראל חייבים להשתתף בהוצאות הנסיעה של העובדים, וזאת על פי צו ההרחבה שפורסם במסגרת ההסכם הקיבוצי מיום 1 בינואר 2011. צו ההרחבה קובע כי המעסיק חייב לשלם את הוצאות הנסיעה של העובד למקום העבודה וממנה חזרה לביתו, והסכום שנקבע עמד על 24.40 ₪ ליום, למעט מקרים שבהם המעסיק מעמיד הסעה מאורגנת מטעמו או שהוא נותן רכב צמוד לעובד. יחד עם זאת, יש עבודות שבהן העובד משתמש ברכבו לצורכי העבודה, לדוגמה משרות כמו משלוחים, הובלת חבילות קטנות באמצעות רכב פרטי, קטנוע או אופנוע ועוד. לכן, נשאלת השאלה האם המעסיק נדרש בתשלום הוצאות עבור שימוש ברכב הפרטי בזמן העבודה ויש להתייחס גם להיבטי המיסוי והאם בגין עבודה עם רכב פרטי העובד זכאי לכיסוי הוצאות נוספות מעבר לדלק.
לכן, בפועל אם זכאים לקבל מהמעסיק תשלום עבור שימוש ברכב פרטי למטרות עבודה, כלומר העובד עושה שימוש ברכבו הפרטי כדי לבצע את עבודתו אצל המעסיק והוא אינו מקבל רכב לעבודה מהמעסיק שלו, העובד זכאי לקבל החזר הוצאות אחזקת רכב, ועל פי התקנות ניתן לנכות את הוצאות הרכב, לרבות הוצאות אחזקת רכב, כלומר ניתן להכיר בהוצאות כמו דלק, שמן, ביטוחים (חובה ומקיף), הוצאות פחת, אגרת רישוי, טיפולים ותיקונים שוטפים ברכב הפרטי, אגרת רישוי וכו’.
ישנם מעסיקים שמציעים לעובדים תשלום עבור עבודה עם רכב פרטי, כלומר שכר הכולל גם החזר הוצאות שימוש ברכב הפרטי לצורכי עבודה, ויש מעסיקים שמציעים לעובדים שלהם רכב מהעבודה, וכך על ההוצאות חלות על העסק, והמעסיק יכול להצהיר עליהן כיוון שהשימוש ברכב היה לצורכי עבודה.
היתרונות בשימוש רכב פרטי לעבודה הם:
החסרונות בשימוש רכב פרטי לעבודה הם:
החוק מאפשר לכל עצמאי לדווח על הוצאות רכב שונות כהוצאות מוכרות שניתן לקזז אותן מהכנסות העסק כדי להקטין את חבות המס. מאחר שכיום העובדים פחות מעוניינים לקבל רכב מהמעסיק באמצעות עסקת ליסינג, יש יותר עובדים שמשתמשים ברכבם לצורך עבודתם, לא רק שליחים. נכון, עבודה משלוחים עם רכב פרטי או קטנוע הפכה לנפוצה מאוד ולא מעט מעסיקים מחפשים עובדים שיש להם רכב או קטנוע שהם רכשו בכספם הפרטי.
עובד שעושה שימוש ברכבו הפרטי לצורכי עבודתו אצל המעסיק, וכל עוד המעסיק לא העמיד לרשותו רכב לצורכי ביצוע העבודה, יהיה זכאי לקבל החזר הוצאות אחזקת רכב. אלו הוצאות מוכרות מאחר שהשימוש ברכב הפרטי של העובד נועד לביצוע העבודה ולייצור הכנסה אצל המעסיק.
יש שיטות תשלום שונות בגין הוצאות רכב לעובד, והשיטה של החשב הכללי (עובדי המגזר הציבורי) שונה מהשיטה הנהוגה במגזר הפרטי. בדרך כלל המעסיק משלם החזר הוצאות רכב בגובה כ-3.84 ₪ לק”מ למכונית בנפח של 1,600 סמ”ק, ותשלום ההוצאות מגולם לפי 50% (מס שולי). בדרך כלל המעסיק נדרש בתשלום הוצאות נוספות כמו בלאי, ירידת ערך, אגרת רישוי, טיפולים שוטפים ותשלומי ביטוח.
ניתן לעגן בהסכם העבודה את החזר ההוצאות בגין השימוש ברכב הפרטי לצורכי עבודה, בכפוף להוראות הדין ולכללים שנקבעו בפסיקות של בתי המשפט. לכן, מעבר לנושאים כמו השתתפות בדלק ובהוצאות הביטוח והטיפולים כדאי לפרט בחוזה העבודה את כל ההוצאות הנוגעות לשימוש ברכב הפרטי.
ניתן להרחיב ולהוסיף הוצאות נוספות בגין עבודה עם רכב פרטי, למשל פיצוי כספי על הבלאי שנגרם לרכב, תיקונים במוסך, החזר גם עבור הוצאות הנסיעה לעבודה וממנה, חניה, נסיעה בכבישי אגרה ועוד.