1-700-700-655 חודש מתנה

סעיף 20 לחוק מע"מ

על מי וכמה הסעיף הזה משפיע?

מהו סעיף 20 לחוק מע”מ? למי חשוב סעיף זה? מה הקריטריונים לפי סעיף 20 לחוק המע”מ להוציא חשבונית עצמית במקום המוכר או נותן השירות?  באילו מקרים אין אפשרות להחיל את סעיף 20 לפי חוק המע”מ? המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 הכינו מדריך מקצועי בנושא הוראות הנוהל העדכניות להחלת השימוש בהוראות סעיף 20 לחוק המע”מ.

 

מהו סעיף 20 לחוק מע”מ?

בתחילת חודש פברואר 2023 פרסמה סמנכ”לית בכירה באגף לאכיפת הגבייה ברשות המיסים הוראת נוהל עדכנית המפרטת את הקריטריונים המרכזיים להחלת הוראת סעיף 20 לחוק המע”מ, והוראת הנוהל העדכנית כוללת בין השאר גם פירוט של מקרים שבהם אין להחיל הוראה זו.

הוראות סעיף 20 לחוק נועדה לאפשר לנישומים הזכאים להוציא חשבונית מס עצמית במקום המוכר או נותן השירות. כך הנישום יכול לחסוך למוכר או לנותן השירות את הוצאות חשבונית המס הרגילה המחייבת אותו לשלם את המע”מ בגינה ולהמתין לקבלת ההחזר. כלומר, הנישום (בעל עסק) נכנס לנעלי החייב בתשלום מס, כל עוד מנהל מע”מ אישר את בקשת העוסק.

 

כמה ולמי חשוב סעיף זה?

סעיפים 16 ו-38 לחוק המע”מ קובעים כי העוסק החייב בתשלום המס הוא המוכר או נותן השירות, והחייב במס נדרש להוציא חשבונית מס לרוכש. העוסק שרכש מוצר או שירותי מהמוכר או מנותן השירות יכול לבצע קיזוז מע”מ (קיזוז מס תשומות) מהחשבונית שהתקבלה מהמוכר או מנותן השירות, בכפוף להוראות החוק.

סעיף 20 לחוק מטיל את האחריות לתשלום המס על העוסק שנכנס לנעליו של המוכר או נותן השירות במקום המוכר, לכן הוא יכול להפיק חשבונית מס עצמית המאפשרת לו לנכות את מס התשומות הכלול בחשבונית במקום החייב המקורי.

ראוי לציין כי סעיף 20 לחוק מע”מ מקצר את הזמן שחולף מיום העברת המע”מ למוכר או לנותן השירות וקבלת המס בחזרה באמצעות קיזוז מע”מ (מס תשומות), לכן ההוראה העדכנית חשובה לכל העצמאים, ובכך הם יכולים לחסוך את עלות מימון המע”מ בעסקאות בסכומים גבוהים. אחת הדוגמאות הטובות להצגת חשיבות סעיף 20 היא כאשר מתבצעת עסקה בין חברת האם לחברת הבת שלה, והחברה המשלמת בפועל מתנדבת לשלם את המס במקום החברה הזכאית לתשלום, ובנוסף ניתן לקצר את הזמן שחולף ממועד התשלום של המע”מ ועד קבלתו חזרה.

 

מהם הקריטריונים לסעיף 20 לחוק מע”מ?

  • קרבה בבעלויות בין הצדדים הנוגעים לעסקה.
  • קרבה משפחתית בין הצדדים לעסקה.
  • קריטריונים שאינם עוסקים בקרבה בבעלויות בין הצדדים לעסקה, כמו העברה בעקבות שינוי מבנה וארגון, וזאת ע”פ סעיפים 103 עד 105 לפקודת מס הכנסה.
  • קריטריון למניעת נזק לקופה הציבורית.
  • מורכבות העסקה בגלל ריבוי יוצא דופן של מספר הצדדים לעסקה.
  • עידוד הכנסת הון זר לישראל (רכישת נכסי החברה בארץ על ידי משקיעי חוץ).
  • מקרים חריגים כאשר הקריטריונים שפורטו לעיל אינם חלים, אך המנהל האזורי סבור שיש מקום להחיל את סעיף 20 על העסקה.

 

באילו מקרים אין להחיל סעיף 20 לחוק המע”מ?

המקרים העקרוניים שבהם אין להחיל את סעיף 20 הינם:

  • המוכר או הקונה חדל פירעון.
  • יש לקונה חובות ברשויות המס לכן המנהל האזורי אינו מאשר את הבקשה להחיל את סעיף 20 לחוק, וכך לא מסכלים את האפשרות לגבות את חובות הקונה מתוך מס התשומות שהוא זכאי לו.
  • החלת סעיף 20 לאחר שהקונה הוציא חשבונית מס עצמית ללא קבלת אישור ממנהל מע”מ.

למידע נוסף בנושא סעיף 20 וקיזוז מע”מ מחשבונית עצמית – צור קשר עם המומחים של UCAN2.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי