אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
מה זה מס מעסיקים? מה קובע חוק מס מעסיקים? איך מחשבים את גובה תשלום המס? אילו סוגי מס מעסיקים קיימים? מה החוק אומר לגבי מס מעסיקים עובדים זרים? האם ניתן לקבל החזרי מס בגין תשלום המס? צוות המומחים של UCAN2 הכין כתבה בנושא מס מעסיקים, הכתבה עונה על שאלות נפוצות והנכם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה ובקשה, כולל הגשת בקשה לקבלת החזרי מס לעצמאים.
ממשלת ישראל החליטה לחוקק את חוק מס מעסיקים בשנת 1975, והמס הוטל על כלל המעסיקים במדינת ישראל, כולל המעסיקים בשטחי יהודה ושומרון. מס מעסיקים חושב על פי גובה המשכורת שהמעסיק משלם. במרוצת השנים חלו לא מעט שינויים בחוק, הן מבחינת שיעורי המס שהוטלו על המעסיקים והן מבחינת האוכלוסיות שהמס חל עליהן. כדאי לדעת כי בשנת 2008 הממשלה החליטה לבטל את המס הייעודי במסגרת חוק ההסדרים לשנה זו.
באופן כללי, הרעיון להטיל מס מעסיקים הוצע על ידי ועדה שהוקמה בשנת 1970 (ועדת חיים גבעתי) למצוא מקורות הכנסה חדשים לצורך מימון תקציב המדינה. ההצעה זכתה להתנגדות השרים שטענו כי המס יביא לפגיעה ביצוא ולעליית מחירים משמעותית. לאחר מלחמת יום הכיפורים ניסה שר האוצר דאז להחיל את המס בשיעור של 5%, אך המעסיקים התנגדו לכך והרעיון הוסר מסדר היום, עד שממשלת ישראל החליטה בחודש פברואר 1975 להנהיג מס מעסיקים בשיעור של 7.5%. בפועל במסגרת חוק מס מעסיקים נקבע שיעור מס בגובה של 4% והחוק כלל סעיף המאפשר לשר האוצר להפחית את שיעור המס בענפים מסוימים העלולים להיפגע בגלל הטלת המס החדש.
בשנת 1980 הוחלט לשנות את החוק והמס עלה לשיעור של 7%. כדי להקל על חלק מענפי התעשייה הוחלט להחריג ממנו ענפים שונים, ביניהם חקלאות, בנייה למגורים, יצוא ומלונאות, וענפים אלו הוחרגו במטרה לסייע להם להוריד עלויות ללא הפחתת גובה ההכנסות מהמס.
ב-1992 הוחלט להוריד את שיעור המס החל על מעסיקים במגזר העסקי לאפס, לכן המס הוטל רק על מלכ”רים וגופים אשר דינם הוא כדין המדינה, למשל המוסד לביטוח לאומי ובנק ישראל, אך המדינה במעמדה כמעסיק הייתה פטורה מתשלום מס זה. באוגוסט 2007 המדינה החליטה לבטל את מס המעסיקים ובמקביל היא קיצצה את התמיכה בעמותות המתוקצבות על ידיה בשיעור המס שהיה על העמותות לשלם לאוצר המדינה.
בשנים הראשונות של חוק מס מעסיקים החוק חל על כלל המעסיקים בישראל, כולל יהודה ושומרון, בשיעור של 4% בלבד. הנוסח המקורי של החוק לא כלל חריגים ופטורים לאוכלוסיות שונות, אך במהלך השנים החוק עבר שינויים רבים וכבר בשנות ה-80 הוחלט להחריג מעסיקים בענפי התעשייה הבאים: חקלאות, מלונאות, בנייה למגורים וייצוא.
המטרה העיקרית בהחרגת ענפים אלה הייתה לסייע למעסיקים בענפים המהווים מנוע חשוב לכלכלה המקומית להוריד את עלויות התפעול ולצמוח, לכן המדינה החליטה במקביל להעלות את שיעור המס שחל על ענפים אחרים כדי לשמור על הכנסותיה מהמס ולמלא את קופת המדינה. כמו כן, הוחלט להחריג אוכלוסיות המתגוררות בקו העימות באזור הדרום, כולל תושבי אילת. ב-1992 הוחלט לבטל את המס שחל על כלל המגזר העסקי ועד ביטול המס רק מלכ”רים שהם מוסדות ציבוריים ומוסדות של המדינה שילמו את המס.
לאחר חקיקת החוק הוטל מס מעסיקים בשיעור של 4%, והמס חל על כלל המעסיקים במשק. לאור השינויים שחלו בחוק במהלך השנים, ניתן פטור לחלק מהמעסיקים לכן הוחלט להעלות את המס לשיעור של 7%. בהמשך הממשלה החליטה להוריד את שיעור המס בחזרה לשיעור של 4%, וגובה תשלום המס נותר על כנו עד ביטולו בתחילת שנת 2008.
ראוי לציין כי המס שחל על המעסיקים גולגל בסופו של דבר על העובדים והביא לפגיעה בשכרם. במהלך השנים לקיומו של החוק הוחלט להחריג חלק מרכיבי השכר ולפטור אותם ממס זה, למשל החזקת רכב, החזקת טלפון, קצבת פנסיה, פיצויי פרישה, שווי הנחה מריבית, שווי שימוש ברכב צמוד ועוד.
כאמור, החוק קבע מס מעסיקים כללי בשיעור של 4% עד השינויים שחלו בחוק. יש סוגים שונים של המס:
מס מעסיקים עובדים זרים, בחלק מהענפים, שחל על עובדים זרים ששכרם היה לפחות פעמיים השכר הממוצע במשק הישראלי. הממשלה החליטה לבסוף על ביטול מס מעסיקים עובדים זרים בענף החקלאות.
מס מעסיקים מבקשי מקלט בשיעור זהה לשיעור מס מעסיקים עובדים זרים.
כל נישום שהעסיק עובדים זרים זכאי לקבל החזרי מס בגין ניכויים שונים הכלולים בחוק העובדים הזרים, ויש למלא את המידע גם במסגרת הצהרת הון. כדי לקבל החזרי מס לעצמאים המעסיקים יכולים לפנות לרואה חשבון או ליועץ מס המתמחים בנושא החזרי מס ומילוי הצהרת הון. יש אפשרות לקבל החזרי מס לעצמאים בצורה עקיפה ורבים מהמעסיקים קיבלו החזר מסוים מהיטל המס שחל עליהם במסגרת החוק.
למידע נוסף ולייעוץ בנושא מס מעסיקים – אנא פנו למומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2.