1-700-700-655 חודש מתנה

מס דיבידנד

כל הפרטים שכדאי שתדעו

מה זה בדיוק מס דיבידנד? מה זה דיבידנד? מי חייב בתשלום מס דיבידנדים בישראל? איך מחשבים תשלום מס על דיבידנדים? כיצד משלמים בפועל את המס שחל על הדיבידנד? המומחים של מערכת הנהלת חשבונות מקוונת UCAN2 הכינו מדריך בנושא.

לאחרונה עלה הנושא של מס דיבידנד לסדר היום הציבורי על רקע המחלוקת בדיוני התקציב והמתווה שמשרד האוצר מעוניין לקדם הנוגע להענקת תמריצים לחברות שיחלקו את הדיבידנדים באמצעות הטבת מס, כלומר הפחתת שיעור המס שחל על מיסוי דיבידנדים העומד כיום על 30% לבעל מניות מהותי בחברה או 25% מס ליחיד תושב ישראל החייב בתשלום המס. כמו כן, הנושא של מס דיבידנד עלה לכותרות בעקבות המקרה של חלוקת הדיבידנדים בקרב עובדי חברת השבבים המובילה NVIDIA במהלך השנה האחרונה.

כדאי לדעת כי אנבידיה הפכה למניה הלוהטת ביותר בשוק ההון, וכ-30% ממניות החברה מוחזקים בידי המשקיעים הפרטיים והקטנים. בעקבות העלייה החדה והמהירה בערך המניה, רבים מהמשקיעים הרוויחו סכומי כסף משמעותיים, וחלקם הפכו למיליונרים. החברה הגדולה והמובילה לייצור שבבים עקפה את כל התחזיות של האנליסטים ולאחר פרסום דוחותיה הכספיים בתחילת חודש מאי 2024, החברה הודיעה על כוונתה לבצע לראשונה חלוקת דיבידנדים, והודות להצלחת החברה בעקבות שבבי הבינה המלאכותית, אלפי עובדים, ובהם גם כ-2,000 עובדים המועסקים באנבידיה ישראל, הפכו למיליונרים חדשים מאחר שהם מחזיקים באופציות או במניות החברה כחלק מתנאי השכר שלהם.

 

דיבידנד – דברים שכדאי לדעת

כדאי לדעת כי מיסוי דיבידנדים בישראל הוא חלק מתשלומי מס הכנסה, והמס מוטל על דיבידנד המחולק לבעלי המניות בחברה. באופן כללי, המס חל רק כאשר יש אירוע מס והוא מוטל על מי שמקבל את הדיבידנד ולא על החברה שמחלקת אותו לידי בעלי המניות.

במילים אחרות, הדיבידנד מייצג חלק מהרווחים שנצברו בחברה, ורווחים אלו מחולקים בקרב בעלי המניות ומהווים מעין פרס ותגמול של עבודתם והשקעתם. נכון, חלוקת הדיבידנדים על ידי החברה מקטינה את ההון הזמין שלה, אך החלוקה מאפשרת לבעלי המניות ליהנות מתשואה גבוהה ומשתלמת על ההשקעה שלהם.

במדינת ישראל הוחלט לקבוע שיעורי מס שונים על חברות ויחידים המקבלים דיבידנד. חשוב לדעת כי קבלת דיבידנד יוצרת אירוע מס לכן זו הכנסה החייבת במס הכנסה, כמו כל הכנסה חייבת אחרת. סעיף 2(4) לפקודת מס הכנסה קובע כי דיבידנד הוא הכנסה החייבת במס, גם אם הדיבידנד משולם מתוך רווחי ההון של החברה, ריביות , דמי ניכיון או הפרשי הצמדה.

 

מה זה דיבידנד?

באופן כללי, דיבידנד הוא תשלום המוענק לבעלי המניות בחברה מסוימת, והתשלום מבוצע מתוך הרווחים שהחברה צברה כעודפים הראויים לחלוקה. כלומר, החברה מחלקת את הדיבידנדים מתוך הרווחים הנקיים שלה, בניכוי מס חברות, אך יש גם אפשרות לחלק את הדיבידנדים ממקורות כספיים אחרים כמו קרנות הון, פרמיה על מניות ועוד.

ההגדרה המקובלת של המושג דיבידנד הוא תשלום המועבר על ידי החברה, מתוך הרווחים או העודפים, לידי בעלי המניות. מקור המילה הוא מלטינית והפירוש שלה הוא מה שיש לחלק. מאחר שהמטרה העיקרית של כל חברה היא לייצר רווחים לבעליה, החברה יכול לחלק חלק מהרווח לבעלי המניות שבה בצורה של דיבידנדים, וכך היא שומרת את היתרה לשימושים אחרים, כולל השקעות.

בדרך כלל משלמים את הדיבידנד במזומן, אך יש גם אפשרות לחלק מניות עם דיבידנד של חברה בת או לשלם אותו בצורה של נכס גשמי כמו מבנה או ציוד.

 

מהו מס דיבידנד?

החוק במדינת ישראל קובע את השיעור של תשלומי מס על דיבידנד, ויש שיעורי מס שונים לחברות וליחידים בדרך הבאה:

  • יחיד שהוא תושב ישראל חייב לשלם מס על דיבידנד בשיעור של 25%, ואם היחיד הוא בעל מניות מהותי שיעור המס שחל עליו עומד על 30%.
  • חברה שהיא תושבת ישראל חייבת לשלם מס על דיבידנד בשיעור של 0% אם הדיבידנד התקבל מחברה ישראלית אחרת, ובמקרה שהחברה המבצעת חלוקת דיבידנדים היא מפעל מאושר או מוטב, החברה חייבת במס דיבידנד בשיעור של 20%.

 

מי חייב בתשלום מס על דיבידנד?

הטבלה הבאה מציגה את תשלומי המס על דיבינד:

 

מקבל הדיבידנדשיעור מס דיבידנד
יחיד (תושב ישראל)25%
יחיד שהוא בעל מניות מהותי המחזיק 10% ממניות החברה לפחות, במישרין או בעקיפין30%
חברה משפחתית25% או 30% במקרה של בעל מניות מהותי
מוסד ציבורי, קופת גמל25%
חברה שבסיסה בחו”ל25% או 30% במקרה של בעל מניות מהותי
חברת אם0%
חברת אם המחזיקה חברת בת המוגדרת כמפעל מועדף5%
חברת אם שבסיסה בישראל המחזיקה חברת בת בעלת מפעל טכנולוגי מועדף20%

 

כיצד מחשבים כמה מס משלמים?

החוק במדינת ישראל קובע כי תשלום מס על דיבידנדים הינו חלק ממס הכנסה, והמס מוטל על מי שמקבל את הדיבידנד ולא על המשלם. בפועל, מחשבים ומשלמים את המס על הדיבידנד רק לאחר החלוקה, כלומר כאשר מתרחש אירוע מס.

בפסקה הקודמת הצגנו בפניכם את שיעורי המס השונים שחלים על יחידים וחברות המקבלים דיבידנד, על פי הוראות החוק בישראל, לדוגמה 25% מס ליחיד או 30% מס אם היחיד הוא בעל מניות מהותי.

בתוך כך, בעלי מניות עשויים לשלם מעבר לחבות החלה עליהם על מס הדיבידנד לתשלום מס נוסף הנקרא מס יסף (מס העשירים), בשיעור של 3%. זהו מס שחל על מי שהכנסתו גבוהה ממדרגת המס הקובעת של 47%, כלומר המס מוטל רק על בעלי ההכנסות הגבוהות בישראל.

דוגמה:

נניח וחברה ישראלית מודיעה על חלוקת דיבידנדים מתוך רווחיה בחלוקה שווה בסכום של 1,000,000 ₪, ולאדם יחיד יש 5% ממניות החברה. במקרה זה היחיד יקבל לזכותו דיבידנד בסכום של 50,000 ₪ (5% מתוך מיליון ₪), והמס שחל עליו עומד על 25%, לכן עליו לשלם מס דיבידנד בסך 12,500 ₪.

אם היחיד מחזיק ב-10% ממניות החברה שהודיעה על חלוקת הדיבידנדים, במקרה זה הוא יקבל דיבידנד בסך 100,000 ₪ ועליו לשלם מס בשיעור של 30% מאחר שהוא בעל מניות מהותי, כלומר עליו לשלם מס בשיעור של 30,000 ₪.

 

כיצד התשלום מתבצע בפועל?

הדרך היעילה והנוחה ביותר לתשלום המס על דיבידנדים היא להעביר את הכסף ישירות על ידי החברה המשלמת (הנישום) או להיעזר במייצג רשום כמו רואה חשבון. ניתן להוריד טופס 804 מאתר רשות המיסים ויש למלא את טופס הדיווח על תשלומי הדיבידנדים שחולקו לבעלי המניות בחברה. חשוב לצרף את הנספח העוסק בניכויים מדיבידנד וניתן לשלוח את הטופס והנספחים לפקיד השומה במשרד מס הכנסה אזורי.

כמו כן, אפשר לשלם את המס באתר התשלום של רשות המיסים, באמצעות כרטיס אשראי, העברה בנקאית או שובר תשלום בבנק הדואר.

במקרים מסוימים המדינה מחליטה על הטבה במיסוי הדיבידנדים, בדרך כלל כדי לעודד את החברות לבצע חלוקת דיבידנדים ועל מנת לגבות מס למילוי קופת האוצר, וגם כעת בעקבות מלחמת חרבות ברזל משרד האוצר מנסה ליזום מהלך שיעודד את בעלי החברות לחלק את הרווחים באמצעות חלוקת הדיבידנדים כדי למלא את הקופה.

 

נכתב ע”י:

יורם שיפר –  רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי