אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
מאת שותף מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט רו"ח יורם שיפר
כל עוסק מורשה רשאי לנכות מס תשומות שהוא שילם עבור רכישות הוצאות שונות לצרכי העסק שלו, והחוק בישראל קובע כי העוסק יכול לקזז את המע”מ כל עוד יש ברשותו חשבונית מקורית שהוצאה על שמו, כלומר על שם העסק שלו, כמובן כדין. העוסק המורשה נדרש להגיש דוח תקופתי לרשות המיסים על מנת לדווח על ההוצאות ולנכות מהן מס תשומות. העוסק אינו רשאי לנכות מס תשומות עבור הוצאות שבוצעו לפני פתיחת התיק ורישום כעוסק מורשה, אלא אם אלו הוצאות שבוצעו בשלב הקמת העסק החדש והן שימשו אותו לצורך הקמת העסק, ובמקרה זה נדרש אישור ממנהל מע”מ.
חשוב לציין כי עוסק פטור אינו רשאי לגבות מע”מ מהלקוחות שלו, לכן הוא אינו יכול לקזז מס תשומות (מע”מ) עבור רכישות והוצאות שוטפות של העסק שלו, והעוסק הפטור יכול להוציא רק קבלה ולא חשבונית מס. ההבדל בין חשבונית מס לקבלה הוא שחשבונית מס כוללת את סכום המע”מ ורק עוסק מורשה רשאי להוציא מסמך זה, בעוד קבלה מותרת לעוסק פטור מאחר שהוא אינו רשאי לגבות מע”מ מלקוחותיו, ולכן הוא אינו רשאי לקזז מס תשומות. בכתבה זו המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 עונים על השאלה השכיחה הנוגעת להעתק חשבונית לצרכי מע”מ.
בחוקים, בתקנות ובפסיקה אין מענה ברור וחד משמעי האם העוסק רשאי לקזז מס תשומות אם אין ברשותו חשבונית מקורית אלא רק העתק, לכן הנושא מבלבל ולא פעם יש להתמודד עם פקיד השומה בנושא זה. כדאי לדעת כי עו”ד ורואה החשבון רמי אריה שכתב את הספר “הוצאות מוכרות” טוען כי ניתן להשתמש בהעתק חשבונית כדי לקזז מס תשומות, כל עוד העתק החשבונית כולל אישור נאמן למקור.
בתוך כך, יש פרשנויות אחרות לאפשרות קיזוז מס תשומות כאשר יש בידי העוסק העתק חשבונית ולא חשבונית מקור. כך לדוגמה, משרד עורכי הדין דורון טיקוצקי עמיר פרסם חוות דעת בנושא זה, ולדברי עורכי הדין במשרד יש להתייחס לסעיף 38 (א) בחוק מס ערך מוסף הקובע כי העוסק רשאי לנכות מס תשומות מחשבונית מס שהוצאה לו כחוק, גם אם היא התקבלה באמצעות הפקס, ובמילים אחרות יש אפשרות לקזז מס תשומות גם ללא הימצאות המסמך החשבונאי המקורי בידי העוסק המורשה, כל עוד החשבונית הוצאה כדין ויש עסקה אמיתית מאחוריה, כלומר לא מדובר בחשבונית פיקטיבית.
בנוסף לזאת, הפסיקה העדכנית קובעת כי העוסק רשאי לקזז מס תשומות אם יש בידיו חשבונית נאמנה למקור, מאחר שרק כך ניתן להתחקות אחרי העסקה שבוצעה בין העוסק לצד אחר, אך בפועל יש אפשרות לנכות מס תשומות מהעתק החשבונית, גם אם לא מופיע עליה הביטוי נאמן למקור.
עוסק מורשה רשאי לקזז מס תשומות בהתאם להוראות שנקבעו בסעיף 18 ב’ להוראות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), התשל”ג-1973 ובתקנות מס ערך מוסף (ניהול פנקסי חשבונות), התשל”ו-1976. ההוראות קובעות כי העוסק רשאי לקזז מס תשומות אם הוא מחזיק חשבונית מס מקורית או חשבונית מס חתומה דיגיטלית שהופקה על פי הכללים.
בגלל קשיים טכניים ואחרים, הוחלט ברשות המיסים לפרסם החלטת מיסוי שמספרה 6782/20 (הקלה לשעת חירום – הכרה בהעתק חשבונית בגין עסקה), והחלטה זו קובעת כי העוסק שקיבל חשבונית שנשלחה לו בדואר אלקטרוני, גם ללא חתימה דיגיטלית, יוכל לנכות מס תשומות, בכפוף לתנאים שנקבעו.
למידע נוסף ולייעוץ מקצועי בנושא העתק חשבונית לצורכי מע”מ – אנא צרו קשר עם המומחים של מערכת UCAN2.
נכתב ע”י:
יורם שיפר – רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל ממש שמח בחלקו.