1-700-700-655 חודש מתנה

מקלטי מס

כל הפרטים החשובים על מקלט מס

מהו מקלט מס וכיצד זה עובד? אילו סוגים של מקלטי מס קיימים? מהם היתרונות למקלט מס? האם זה חוקי להשתמש במקלטי מס? מה הסיכונים? המומחים של מערכת UCAN2 הכינה מדריך מקיף ועונים על השאלות הנפוצות ביותר בנושא זה.

מהו מקלט מס?

מקלט מס, באנגלית Tax Haven, הוא מדינה (או אזור אוטונומי כלכלי) שבה שיעור המס נמוך משמעותית, או אפילו אפסי, בהשוואה לשיעורי המס הבינלאומיים המקובלים במדינות המערב. ברוב המקרים מקלטי המס הם מדינות יחסית קטנות וללא משאבים ותשתיות כלכליות מפותחות, שמציעות למשקיעים, ליזמים ולבעלי עסקים להימנע מחבות מס גבוהה, וזו דרך לגיטימית להימנע מתשלומי מס גבוהים.

המדינות שנחשבות כמקלט מס מעוניינות למשוך משקיעים מחו”ל כדי להשיג הון זר המאפשר להן לפתח פעילות בנקאית משמעותית ורחבה, לשפר ולהגדיל את שיעור התעסוקה במדינה ולהגביר את יציבותן המדינית.

כדי שמדינה מסוימת תיחשב כמקלט מס צריכים להתקיים שלושה תנאים מרכזיים:

  • שיעור מס נמוך או אפסי על הכנסות העסק (סוג מסוים של הכנסה).
  • יציבות מדינית, ביטחונית ופוליטית.
  • נגישות פיזית ומשפטית ותשתיות המאפשרות להקים את החברה במקלט המס ולנהל אותה בקלות, גם מרחוק.

 

כיצד מקלט מס עובד?

באופן כללי, מדינה שבה שיעור המס נמוך מאוד או במקרים מסוימים אפילו אפסי נחשבת למקלט מס. למעשה, מקלט מס משמש כמקום מקלט מפני תשלום מיסים, זו דרך לגיטימית, נפוצה וחוקית המאפשרת לחברות ולארגונים להפחית את חבויות המס שלהם ולהימנע ככל הניתן מתשלום מיסים.

חשוב לציין כי בעשור האחרון המשק הגלובלי התפתח במהירות רבה, לכן גם המודעות לחשיבות תכנון מס גוברת אצל בעלי העסקים, וכיום מבצעים תכנון מס כחלק בלתי נפרד מהתוכנית העסקית. ניתן להבחין במגמה מתמדת של חברות הנפתחות במדינות הנחשבות למקלטי מס ולא מעט עסקים מעבירים את פעילותם למקלטי המס השונים כדי להפחית את תשלומי המיסים.

מדינה המשמשת כמקלט מס מאפשרת לעסקים וליחידים לפעול בסביבה רגולטורית נוחה, ליהנות מדיסקרטיות וסודיות ולהפחית את נטל המס שהיה עליהם לשם במדינת התושבות. כך לדוגמה, שיעור המס המרבי במדינת ישראל מגיע ל-50% (רף עליון), ובארצות הברית המס העומד על 37%, לעומת שיעור מס נמוך או אפסי המוטל במקלטי המס. יש להתייחס גם להיבטי מיסוי נוספים כמו מס רווח הון, ובמקלטי מס רבים אין מס הכנסה, מס רווח הון או מס ירושה, לכן עסקים וגם יחידים יכולים להפחית בצורה דרסטית את חבות המס שלהם, בדרך חוקית. ראוי לציין כי ברוב מקלטי המס לא מטילים מס דיבידנד על בעלי המניות בחברה, זהו יתרון חשוב נוסף לעסקים ולתאגידים.

כדאי לדעת כי שימוש במקלט מס מתאים למשקיעים זרים, אנשי עסקים, יזמים וגם יחידים המעוניינים להפחית את נטל המס החל עליהם. המדינה שהפכה למקלט מס נהנית מהזרמת הון זר משמעותי לתוך המדינה, מפיתוח תשתיות ומהגדלת התעסוקה והשירותים לחברות המוקמות בה, ותושבי מקלט המס זוכים לשיפור התשתיות במדינה ומיותר אפשרויות תעסוקה.

 

מהם הסוגים השונים של מקלט מס?

ישנם סוגים שונים של מקלטי מס:

מדינת מקלט ללא שיטת מס

מדינות שאין בהן שיטת מס מאורגנת, אלו מדינות מקלטי המס המוכרות שבהן לא מטילים מס על חברות, ובדרך כלל אלו מדינות זעירות ללא משאבים, למשל איי קיימן, איי הבתולה הבריטיים וברמודה.

מדינת מקלט ללא מיסוי על הכנסות זרות

במקלטי המס מסוג זה לא מטילים מס על הכנסות שהופקו מחוץ לשטח הטריטוריאלי שלהם, ומדינות אלה לרוב אין מחייבות תשלום מס הכנסה על הפעילות העסקית של החברה הרשומה במקלט אם ההכנסה הופקה מחוץ למדינה, כמו באיי סיישל והונג קונג.

מדינת מקלט המטילה שיעור מס מופחת

במקלטי מס מהסוג הזה מטילים שיעורי מס מופחתים על הכנסות שונות או שמעניקים פטור ממס כל הכנסה בתחום מסוים. לדוגמה קפריסין, שוויץ ועוד.

 

למי זה מתאים?

כל עסק או אדם המבקש להימנע מתשלום מיסים יכול למצוא פתרון במקלטי המס השונים. חשוב לזכור כי המבנה של מקלטי המס משתנה ממדינה אחת לאחרת, והשימושים העיקריים שחברות עושות במקלטי המס כדי לחמוק מתשלום מיסים הם:

חברות החזקה

המטרה העיקרית של חברות החזקה (Holding Companies) היא להחזיק בשליטה בחברה מסוימת או בחברות רבות, החברה משמשת כבעלת השליטה במניות של החברות הבנות השייכות לחברת ההחזקה. החברות הבנות פועלות לרוב במדינת האם אך הן יכולות לשלם מיסים לפי החוקים הקיימים במקלט המס כדי לחסוך תשלומים גבוהים.

השקעות ובנקים חיצוניים

בנקים המכונים offshore banking and investments מאפשרים לבעלי ההון לחסוך הרבה כסף ולנהל את כספם בפרטיות וללא פיקוח או מחויבות למדינה.

חברות ביטוח שבויות

חברות ביטוח המוקמות לצורך ביטוח הסיכון בהשקעות פיננסיות של בעליהן, באנגלית החברות נקראות Captive Insurance.

שיווק למדינות ערב

חברות שבסיס פעילותן נמצא בישראל לא יכולות למכור ישירות לחלק גדול ממדינות ערב שאין איתן הסכמים, ובאמצעות הקמת חברה במקלט מס ניתן להתגבר על המכשול ולהסתיר את הזהות הישראלית של בעלי החברה.הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל ממש שמח בחלקו.

בתוך כך, יש מדינות המעודדות משקיעים זרים להשקיע במדינה המציעה מעין מקלט מס ייחודי, והמשקיעים יכולים להקים חברות במקלט המס וליהנות מכוח אדם זמין וזול, מיתרונות של מיקום גיאוגרפי ועוד, ובמקרים מסוימים שיקולים אלה גוברים על שיקולי המס.

 

מהם היתרונות של שימוש במקלט מס?

  • תכנון מס לגיטימי המאפשר להפחית משמעותית את נטל המס.
  • תכנון מס אופטימלי.
  • אפשרות לפטור מתשלום מס הכנסה, מס רווח הון ומס ירושה.
  • הקמת חברה בחו”ל עם ניחוח בינלאומי ואפשרות לקיים מסחר ועסקים עם חברות במדינות שאין להן קשר עם ישראל.
  • טשטוש הזהות הישראלית של בעלי החברה.
  • דיסקרטיות.

 

מהם הסיכונים של שימוש במקלט מס?

  • שיטת המיסוי הפרסונלי הנהוגה בישראל מחייבת דיווח על הכנסות שצמחו בחו”ל ותשלום מיסים בהתאם.
  • היעדר יציבות במקלט המס והפסדים כספיים.
  • רשות המיסים בישראל נלחמת בתופעה.
  • סיכון להשקעות במדינה הזרה.

 

האם שימוש במקלט מס חוקי?

הקמת חברת במקלט מס היא דרך חוקית וזו אופציה לגיטימית להקטנת חבות המס. בשנים האחרונות השתנו כללי המשחק הקשורים לשימוש במקלט מס ויש לשלם מס הכנסה ולדווח על הכנסות שהופקו בחו”ל, לרבות דיווח במסגרת הצהרת הון. גם בארגון ה-OECD מנסים להילחם בתופעת של מקלטי מס, והרגולציה מכבידה יותר בנושא זה.

 

כיצד הרשויות יכולות לזהות שימוש במקלט מס?

כדאי לדעת כי ישראל חתמה על אמנות מס עם מדינות זרות רבות, לכן מס הכנסה (רשות המיסים) מקבל מידע ממדינות זרות בהתאם לכללי אמנות המס, וקל יותר לאתר כספים של ישראלים שהקימו חברות במקלטי מס ולעקוב אחר תנועת הכספים בין מדינות.

 

מהן ההשלכות של שימוש במקלט מס?

להקמת חברה במקלט מס יש יתרונות רבים, אך קיימים גם סיכונים. ההשלכות של שימוש במקלט מס הן בריחת הון ממדינות המערב, הימנעות מתשלום מיסים במדינת התושבות, הסתרת נכסים, אופציה למימון פעילות טרור, יתרונות לתאגידים ולעשירים, ואובדן הכנסות לקופת אוצר מדינת ישראל.

 

מה ניתן לעשות כדי למנוע שימוש במקלט מס?

מדינת ישראל מציעה הטבות מס משתלמות למשקיעים ולחברות גדולות כדי למנוע מהן לפתוח חברה במקלט מס. כמו כן, רשות המיסים בישראל מגבירה את הפיקוח על ההון השייך לישראלים ויש לה את האמצעים לאתר חברות שנפתחו במקלטי מס, לזמן נישומים לחקירות ולהוציא שומת מס בגין הכנסות שצמחו בחו”ל.

 

בחירת מקלט מס

ארגוני רבים כמו ה-OECD ולא מעט מדינות, כולל ישראל, החלו להילחם בתופעת מקלטי המס במטרה להקטין את ההשתמטות של חברות וארגונים מתשלום מיסים. ישראל חתמה על אמנות מס עם מדינות רבות ויש להתייחס לכך כאשר בוחרים מקלט מס, ורשות המסים מנסה להילחם בתופעת מקלטי המס כדי למגר את תופעת הלבנת ההון.

כדי לבחור מקלט מס יש להתייחס למשתנים כמו שיעורי המס המוטלים על סוגי פעילות שונים, מרחק פיזי למדינה, יציבות מדינית, מורכבות ההליך המשפטי, דרישות להגשת דוחות מס, הגבלות על העברת כספים, עלויות ההקמה והטיפול השוטף של החברה המוקמת במקלט מס ועוד.

למידע נוסף על מקלטי מס – צרו קשר עם המומחים של מערכת UCAN2.

 

נכתב ע”י:

יורם שיפר –  רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל ממש שמח בחלקו.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי