אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
מה זה עוסק פטור (עוסק זעיר)? איך פותחים עוסק פטור? מאת שותף מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט רו"ח יורם שיפר
עוסק פטור הוא עצמאי שהמעמד שלו במע”מ נקבע על פי מחזור העסקאות השנתי שלו, כל עוד הכנסותיו מהעסק אינן עולות על 120,000 ₪, נכון לשנת 2024, והוא אינו נמנה על העיסוקים המחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה, בהתאם להוראות סעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף.
כדאי לדעת כי בעבר עוסק פטור נקרא עוסק זעיר, אך כיום אלו שני מונחים נפרדים. למעשה, אחת מצורות הרישום הנפוצות ביותר במע”מ היא של עוסק פטור, והעוסק פטור מגביית מע”מ בגין העסקאות שהוא מבצע, והוא אינו רשאי לקזז מע”מ מתשומות העסק שלו. במדריך זה המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 מסבירים כל מה שצריך לדעת על פתיחת עוסק פטור וההגדרה העדכנית של המושג.
בעת פתיחת תיק ברשות המיסים יש להגיש בקשה מסודרת ומפורטת לפתיחת התיק במע”מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. מי שמחזור העסקאות השנתי שלו מהעסק אינו עולה על 120 אלף ₪ רשאי להיות עוסק פטור.
יחד עם זאת, אם העוסק נמנה על אחד מהעיסוקים או המקצועות המפורטים בסעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), הוא חייב להירשם כעוסק מורשה, גם אם מחזור העסקאות השנתי נמוך מהתקרה שנקבעה לעוסק פטור. סעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף מפרט את העיסוקים והמקצועות המחייבים רישום כעוסק פטור, למשל עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים, מהנדסים, הנדסאים, רופאים, שמאים, מודדים, אגרונומים, בעלי בית ספר לנהיגה, סוחרי ומתווכי רכב, מתווכי נדל”ן ועוד.
כאמור, לאחר פתיחת תיק עוסק פטור ברשות המיסים העוסק אינו רשאי לגבות מע”מ בגין העסקאות עם לקוחות העסק, לכן הוא אינו רשאי להוציא חשבוניות מס כדי לגבות תשלום בגין עסקאותיו, ובאפשרותו להוציא דרישת תשלום באמצעות הפקת חשבונית עסקה. לאחר קבלת התשלום מהלקוח, העוסק הפטור חייב להוציא קבלה בלבד. כמו כן, חשוב לציין כי העוסק הפטור אינו נדרש לדווח למע”מ באופן חודשי או דו חודשי, כמו עוסק פטור, ועליו להגיש דוח מפורט על מחזור העסקאות בשנת המס הרלוונטית רק פעם אחת בשנה.
בעבר היה מקובל להשתמש במונח עוסק זעיר ולא היה הבדל מההגדרה שנקבעה לעוסק פטור, אך במשך השנים הוחלט ברשויות המס להשתמש רק במונח של עוסק פטור, כלומר עוסק שמחזור העסקאות השנתי שלו נמוך מהתקרה שנקבעה, נכון לשנת 2024 התקרה עומדת על 120,000 ₪.
בהצעת החוק מחודש אפריל 2023 שהוגשה לוועדת הכספים של הכנסת, במסגרת חוק ההסדרים הכולל את רפורמת העוסק הזעיר, משרד האוצר הציג מסלול חדש במס הכנסה הנקרא עוסק זעיר, ובהצעת החוק הוחלט כי מחזור העסקאות השנתי המקסימלי לעוסק זעיר יהיה כמו של עוסקים פטורים, לענייני מע”מ, ולמעשה הסיווג החדש הינו לענייני מס הכנסה בלבד, והמטרה היא להקל על העוסקים הנדרשים לדווח לרשות המיסים ולצמצם ביורוקרטיה.
אין צורך בידע מוקדם
לא במחשבים ולא
בתחום הנהלת חשבונות
ליווי אישי של אנשי
מקצוע, שיעמדו לצידך
לאורך כל הדרך
שקט נפשי ובטחון
בהתנהלות מול רשויות
המס
החל מ59 ₪ לחודש
חסכון של אלפי שקלים
בכל שנה
היחידה שיודעת לכוון
אותך ולהנחות אותך
לפעול נכון on-line
מערכת אינטרנטית
זמינה 24/7 בכל מקום,
מכל מחשב
רבים שואלים איך פותחים עוסק פטור, לכן כדאי לדעת כי ניתן לפתוח תיק עוסק פטור באחת מן הדרכים הבאות:
מסמכים נדרשים לפתיחת תיק עוסק פטור במס הכנסה – באופן כללי, לבקשה לפתיחת תיק עוסק פטור יש לצרף מסמכים רלוונטיים כגון: תעודת זהות וספח (צילום), אישור על ניהול חשבון בנק, חוזה קנייה או שכירות של מקום העסק, מסמכים המעידים על הקמת עסק חדש ופעילות עסקית, למשל חשבונית לרכישת רכב לעסק החדש, חשבוניות לרכישת ציוד לעסק, הסכמים עם לקוחות ועוד.
למי מגישים את המסמכים ומתי – בתהליך רישום העוסק הפטור ברשות המיסים חייבים לפתוח את העסק לא יאוחר מהיום שבו מתחילים את הפעילות העסקית. את המסמכים יש להגיש במשרדי מע”מ (טופס 821) ומס הכנסה (טופס 5329), אפשר גם באופן מקוון או בעזרת מייצג המחובר למערכת שע”מ. אם מתכננים להעסיק עובדים בעסק יש למלא טופס לפתיחת תיק ניכויים.
האם יש צורך בגורם מקצועי – כל יחיד תושב ישראל שהוא מעל גיל 18 יכול לפתוח תיק עוסק פטור לבד, וללא כל סיוע של גורם מקצועי. יחד עם זאת, מומלץ להיעזר בפתיחת התיק במייצג מנוסה כמו רואה חשבון או יועץ מס, וכך נמנעים מטעויות במילוי הטפסים ומעיכובים מיותרים בפתיחת התיק והתחלת הפעילות העסקית.
לאחר שהבנו איך פותחים עוסק פטור ומהי ההגדרה של המונח בחוק, חשוב לדעת כי הקמת עוסק פטור מתאימה לכל אדם המעוניין להקים עסק קטן. פתיחת העוסק הפטור מאפשרת לכל אדם תושב ישראל לבצע פעילות עסקית בכל תחום, כל עוד תחום העיסוק או המקצוע שלו אינו מחייב רישום ופתיחת תיק עוסק מורשה, למשל אדריכל, שמאי, סוחר רכב, רופא, הנדסאי, עו”ד וכו’.
באופן כללי, ניהול עוסק פטור יכול להתאים גם לשכירים המעוניינים להקים עסק קטן במקביל לעבודה הרגילה. כלומר, פתיחת עוסק פטור ממס מתאימה לשכירים המעוניינים להגדיל את ההכנסה של משק הבית ולשכירים וגמלאים המעוניינים בהכנסה נוספת או עיקרית מעסק או ממשלח יד. במקרה שהעוסק הפטור עובד גם כשכיר, ההכנסה מהעסק חייבת להיות עד 120,000 ₪, נכון לשנת 2024, ללא תלות בגובה השכר שלו מהמעסיק. עם זאת, ההכנסה של העוסק משכר עבודה מהווה חלק מההכנסה החייבת בתשלום מס הכנסה, לכן עליו להצהיר על ההכנסות הן מהעסק והן מהעבודה כשכיר, והמס שינוכה ממנו תלוי במדרגות המס, בהטבות ובזיכויים המגיעים לו.
כאמור, הקמת עוסק פטור מחייבת את היחיד לעמוד בקריטריונים הבאים:
יתרונות:
חסרונות:
בשורה התחתונה, במדריך זה הבנו מה ההגדרה של עוסק פטור, איך לפתוח תיק ברשות המיסים ומה היתרונות של צורת התאגדות זו. למידע נוסף ולפתיחת תיק ברשות המיסים בעזרת מייצג מוסמך ומנוסה – אנא צרו קשר עם המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2.
נכתב ע”י:
יורם שיפר – רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2.
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל.