מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט מסבירה על הוצאות כיבוד, מזון ושתייה שאינן מוכרות בניכוי מס.
מה כדאי לנו, מה לא כדאי לנו, איך לחשב את זה ומה בדיוק הכללים? כבעלי עסקים, שאלות כלכליות מלוות אותנו לאורך כל השנה, ולפעמים הדקויות שלהן יכולות ממש ליצור תסכול. לכן כדאי להכיר מראש את התקנות שרלוונטיות לכל הוצאה שלנו, כדי שנוכל לבחור בקפידה מה נכון לנו ומה לא. ובמקרה הזה: הוצאות אירוח, כיבוד וארוחות עובדים.
כולנו מכירים את הרגע המאושר הזה בסוף השנה שבו אנחנו צריכים לדווח על כל ההוצאות המוכרות, בתקווה שאלו יכסו כיסוי גדול על ההכנסות. אחד התחומים שכדאי לשים לב אליהם בשלב ההוצאות המוכרות הוא כל תחום הוצאות האירוח, הכיבוד ושווי ארוחות עובדים. בתחום הזה ישנם כמה קווים דקים של הבדלים שעלולים להיות מבלבלים, ולכן צריך לבדוק מראש את ההשלכות של ההוצאות הללו לפני שמתנהלים ביד נדיבה שעלולה להתברר כנדיבה מדי, כזו שתבוא על חשבונכם גם כשכבר לא מתאים לכם. היות ומזון ושתיה הם צרכים קיומיים בסיסיים של כל אדם בלי שום קשר ותלות בייצור ההכנסה שלו, הוצאות אלו של מזון ושתיה לרוב לא יהיו מוכרות לצורך ניכוי מס ויחשבו הוצאות פרטיות נטולות זכאות. אבל ישנם יוצאים מן הכלל בתוך כך, ואנחנו מקווים לעזור כאן עם כמה מהמקרים היותר נפוצים וחשובים בתחום.
לא הכל שחור. על פי התקנות נקבע כי “כיבוד קל”, המוגדר כהוצאות לרכישת שתייה קרה וחמה, עוגיות, פירות וכיוצא באלו, שהוצאו במקום העסק בלבד, יוכר כהוצאות מוכרות. שכן, הוצאות אלו מיועדות לאירוח אורחי העסק ולא לצרכים פרטיים. אולם, גם הוצאות אלו יוכרו רק בשיעור של 80% מסך ההוצאות, ויתרת ה-20% של ההוצאות לא יוכרו. למרות זאת, הוצאות מזון ושתייה אחרות כגון ארוחות במסעדות, ארוחות במקום העסק והוצאות לרכישת שתייה חריפה – לא יוכרו בניכוי כהוצאות מוכרות.
ומה לגבי ארוחות עובדים? מדובר באפשרות שמסקרנת בעלי עסקים וחברות לעיתים קרובות. בניגוד להגדרה שציינו בתחילה, לפיה מזון ושתיה הם צרכים קיומיים בסיסיים של כל אדם ולכן לא יוכרו לניכוי מס, ההגדרה של הוצאות מזון ושתייה לעובדי העסק שונה במהותה כך שלפי התקנות הן בבחינת טובות הנאה לעובד ויוכרו למעביד כהוצאות שכר, בכפוף לגילום שווי ארוחות עובדים וניכוי מס במקור משווי טובת ההנאה המגולם. כן כן. בפעם הבאה שאתם שוקלים איך לפנק או לתגמל את הצוות המסור שלכם, הכניסו לרשימה הצעה של ארוחות עובדים. ההוצאה, מסתבר, לא תהיה גבוהה כמו שנדמה.
התקנות האחרונות לא תקפות בכל המקרים. היוצא מן הכלל לעניין זה הוא אירוח של אורחים מחו”ל. במקרה הרגיל ההוצאות עליהם לא יוכרו לניכוי המס, אבל, וזו הנקודה החשובה – הוצאות בגדר סכום סביר לאירוח אורחים מחו”ל, בכפוף לסימוכין נאותים (רשימת האורחים עגב”ח החשבונית והקשר שלהם לעסק) ולמטרות ייצור ההכנסה בעסק – כן יוכרו כהוצאות מוכרות.
לסיכום, כבעלי עסקים כדאי לבדוק היטב מראש לפני שמוציאים כסף על אירוח וכיבוד. המקרים שבהם ההוצאות יוכרו לצורך ניכוי מס שונים אחד מהשני, לרוב ההכרה בהוצאות אלו היא לא מוחלטת אלא באחוזים גבוהים, ובמקרים מסויימים היא כלל לא קיימת. למרות זאת, האפשרויות שכן מוכרות למס יכולות להיות נוחות מאד ולאפשר לנו להעניק לעובדים או לאורחי העסק מנעד מסויים של הטבות כמו ארוחות עובדים, וכן אפשרות לארח עבור הכנסות העסק שלנו. עברו על התקנות (צירפנו כאן למטה קישור לרשימה החשובה הזו), ונהלו את ההוצאות שלכם בתשומת לב. אנחנו מאחלים לכם, כרגיל, המון בהצלחה!
המידע לקוח מתוך ספר “הוצאות מוכרות למס” מאת עו”ד רו”ח רמי אריה בהוצאת מיסים ועסקים בע”מ – www.ralc.co.il
בחזרה לרשימת הוצאות מוכרות לחץ כאן
כדאי מאד לשמוע את הלקוחות המרוצים שלנו, עצמאים וחברות – שביעות רצון יוצאת דופן, בעלי עסקים מכל המינים, מכל הסוגים וממגוון עצום של גילאים – כן יש לנו לקוחות צעירים בשנות העשרים ולקוחות שמתקרבים לגיל 80….