1-700-700-655 חודש מתנה

מתי צריך לעבור מסטטוס עוסק פטור לסטטוס עוסק מורשה

מתי ואיך משנים את סטטוס העסק?

בישראל יש שלוש צורות עיקריות להתאגדות עסקית – עוסק פטור, עוסק מורשה וחברה בע”מ. במעמד פתיחת התיק במע”מ העצמאי נדרש להצהיר על מחזור העסקאות השנתי הצפוי, ובהתאם לכך קובעים את צורת ההתאגדות העסקית שלו. אם הנישום מצהיר על מחזור עסקאות שנתי עד 120,000 ₪ וכל עוד הוא אינו עוסק באחד מהמקצועות והעיסוקים המפורטים בסעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף, הוא יכול לפתוח תיק עוסק פטור.

פתיחת תיק עוסק פטור מחייבת רישום מסודר, ויש למלא ולהגיש טופס 821 לפתיחת התיק במע”מ, טופס 5329 לרישום העסק במס הכנסה, ובנוסף יש לפתוח תיק עצמאי במוסד לביטוח לאומי. מאחר שהמחזור העסקאות השנתי של עוסק פטור מוגבל עד לתקרה הקבועה בחוק, נכון לשנת 2024 עד 120,000 ₪, נשאלת השאלה מתי כדאי לבצע מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה. במדריך זה המומחים של מערכת הנהלת חשבונות מקוונת UCAN2 עושים סדר בנושא ועונים על השאלות הנפוצות שלכם על מעבר מעוסק פטור למורשה.

 

שלוש צורות להתאגדות עסקית בישראל

 

עוסק פטור

עצמאי יחיד הפועל במחזור עסקאות יחסית נמוך עד לסכום של 120 אלף ₪ בשנה, העוסק הפטור לא רשאי לגבות מע”מ מהלקוחות לכן הוא פטור מדיווחים חודשיים או דו חודשיים למע”מ. העוסק הפטור רשאי להפיק רק קבלות ולא חשבוניות מס.

 

עוסק מורשה

עצמאי שמחזור ההכנסות השנתי שלו גבוה מהסכום שנקבע לעוסק פטור, כלומר מעל 120,00 ₪ בשנה, ללא תקרת הכנסות. עוסק מורשה חייב להפיק חשבונית מס בגין כל עסקה ולדווח עליה לרשות המסים, כמו כן עליו להעביר את המע”מ לאחר קיזוז מע”מ בגין הוצאות שוטפות ורכישות שהעסק ביצע.

 

חברה בע”מ

התאגדות של אדם יחיד, מספר אנשים או מספר תאגידים, חברה בע”מ היא ישות משפטית העומדת בפני עצמה ונפרדת מהבעלים של החברה.

 

מתי מגיע השלב לעבור מעוסק פטור לעוסק מורשה?

עקרונית, כל העוסקים הפטורים חייבים להגיש הצהרה בכל שנה ללשכת מע”מ, עד לתאריך 31 בינואר, וההצהרה כוללת את פירוט מחזור העסקאות לשנת המס האחרונה. אם בבדיקה של פקיד השומה מתגלה כי העוסק עבר את תקרת מחזור העסקאות השנתית שנקבעה לעוסק פטור, הסטטוס שלו ישתנה לעוסק מורשה והעצמאי יידרש לשלם הפרשים בגין שנת המס החולפת, על כל ההכנסות מעל התקרה. בשנת המס הבאה המעמד שלו יהיה כבר עוסק מורשה ועליו להוציא חשבוניות מס, לדווח ולשלם מע”מ באופן חודשי או דו חודשי, ובחשבונית עליו לגבות מע”מ מלקוחותיו, ובנוסף הוא רשאי לקזז מס תשומות.

אגב, אם העוסק המורשה מעוניין לחזור לסיווג הקודם, כלומר לבצע מעבר מעוסק מורשה לעוסק פטור, הוא חייב להוכיח לפקיד השומה כי במשך שנתיים העסק שלו לא עבר את התקרה שנקבעה לעוסק הפטור, נכון לשנת 2024 התקרה עומד על 120,000 ₪.

סיבה נוספת לבצע לשקול מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה היא צפי לגידול בהכנסות, ואם העוסק יודע או צופה כי מחזור העסקאות השנתי הצפוי יהיה מעל התקרה כדאי לשנות סיווג, וכך העצמאי יכול לגבות מע”מ בכל עסקה ולקזז מע”מ תשומות. כמו כן, אם נדרשת השקעה גדולה בעסק ויש אפשרות לקזז מע”מ בגין רכישת ציוד ומכשור לעסק, כדאי להתייעץ עם רואה חשבון ולשקול מעבר לעוסק מורשה. לדוגמה, מפעיל צמ”ה הרשום כעוסק פטור ומוציא קבלות שמחליט לרכוש ציוד מכני הנדסי ולספק שירות לחברות בנייה, מאחר שבמקרה זה הוא יוכל להזדכות על המע”מ ברכישת הציוד.

במקרים מסוימים העצמאי יחליט לשנות לסיווג של עוסק מורשה בגלל שינוי בסיווג המקצוע או תחום העיסוק, מאחר שישנם מקצועות וסוגי עיסוק המחייבים פתיחת עוסק מורשה, למשל הנדסאים, מהנדסים, עורכי דין, רופאים, סוחרי ומתווכי רכב, יועצים וכדומה.

 

סיבות נוספות לשינוי הסטטוס ולמעבר מעוסק פטור למורשה, למשל:

 

תדמית

לעיתים ישנם שיקולי תדמית הגורמים לעצמאי לשנות את סטטוס ההתאגדות העסקית שלו, חשוב לציין כי יש חברות וארגונים שאינם מוכנים לספק עבודה לעוסק פטור, כמו כן קשה יותר כעוסק פטור להשתתף ולזכות במכרזים.

 

שינוי בעיסוק

ישנם מקצועות המחייבים סטטוס של עוסק מורשה בלבד, לכן אם התחלתם כעוסק פטור בתחום מסוים והחלטתם לשנות את העיסוק עליכם לברר עם רואה חשבון או מול מע”מ מהי צורת ההתאגדות הנכונה עבורכם. כך לדוגמה עורכי דין, רואי חשבון, יועצים ועוד חייבים להיות עוסקים מורשים.

 

אילוץ עסקי

לעיתים יש לשנות סטטוס מאילוצים עסקיים כמו רכישת נכס עסקי.

 

דרישה מלקוחות

יש לקוחות המסרבים לעבוד עם עוסקים פטורים מסיבות שונות ומגוונות, וכדי לא לפספס לקוח חשוב או הזדמנות עסקית אפשר לשנות סטטוס לעוסק מורשה ולהגדיל הכנסות.

 

מהם התנאים למעבר?

התנאים למעבר מעוסק פטור למורשה הם גידול במחזור העסקאות השנתי מעל לתקרה שקבועה בחקיקה, שינוי בסיווג העיסוק או המקצוע או אילוץ עסקי כלשהו. כדי שפקיד השומה יאשר מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה יש להוכיח כי חל שינוי מהותי בעסק ורק אם פקיד השומה במע”מ משתכנע הוא יבצע את השינוי בצורת ההתאגדות העסקית של הנישום.

 

במה כרוך המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה?

עדכון סיווג (סטטוס) – בשלב הראשון יש להוכיח לפקיד השומה במע”מ כי העסק עובר את תקרת מחזור העסקאות השנתית הקבועה בחקיקה, ורק אז יעודכן הסיווג לעוסק מורשה.

דיווחים לרשויות המס בתדירות גבוהה יותר – המעבר מעוסק פטור למורשה מחייב את העצמאי להגיש דוחות שוטפים לרשות המיסים, בדגש על דוח חודשי או דו חודשי למע”מ.

גביית מע”מ –  לאחר אישור המעבר ושינוי הסטטוס של העוסק הוא חייב להוציא חשבוניות מס, ועליו לגבות מע”מ מהלקוחות.

תשלום וקיזוז מע”מ – המעבר לעוסק מורשה מחייב את העצמאי לשלם מע”מ פעם בחודש או חודשיים, ובנוסף העצמאי רשאי לקזז מס תשומות.

חשבוניות מס – בעוד העוסק הפטור רשאי להוציא חשבונית עסקה לצורך תיעוד העסקה ודרישת תשלום, ועליו להוציא קבלה לאחר קבלת התגמול, העוסק המורשה רשאי להוציא רק חשבוניות מס (כולל חשבונית עסקה).

 

איך עוברים בפועל מעוסק פטור לעוסק מורשה?

לאחר קבלת ההחלטה לבצע מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה יש לתאם תור במשרד מע”מ האזורי ולבצע את הפעולות הבאות:

  • תיאום תור משרד מע”מ ומילוי טופס פתיחת תיק עוסק מורשה לצורך רישום הסיווג החדש.
  • יש לצרף מסמכים רלוונטיים כמו אישור על ניהול חשבון בנק, אפשר להביא צילום של צ’ק מבוטל.

הדרך היעילה והמהירה ביותר לעבור מעוסק פטור למורשה היא בעזרת מייצג מנוסה כמו רואה חשבון או יועץ מס. כך אין צורך להגיע פיזית למשרד מע”מ והמייצג מבצע את המעבר ושינוי הסיווג באמצעות המחשב שלו שמחובר למערכת שע”מ.

 

בשורה התחתונה, מומלץ לכל העצמאים הנמצאים בסטטוס של עוסק פטור לעקוב אחר ההכנסות באופן שוטף, אם צופים הכנסות מעבר לתקרה שנקבעה בתקנות המס כדאי להתייעץ עם רואה חשבון וחשוב לדחות את הפקת הקבלות אחרת אתם עלולים לשלם את המע”מ על העסקאות מכיסכם. מרגע שינוי הסטטוס תוכלו לנכות מע”מ תשומות.

 

נכתב ע”י:

יורם שיפר –  רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל ממש שמח בחלקו.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי