1-700-700-655 חודש מתנה

הקצאת אופציות לעובדים

כל הפרטים שכדאי שתכירו

חברות רבות בישראל ובעולם, במיוחד חברות בתעשיית ההייטק, מגיעות להסכמים עם העובדים שלהן לגבי הקצאת אופציות לעובדים. במדריך זה, המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 מסבירים מהי אופציה לעובד, מה המשמעות החוקית והחשבונאית של הקצאת מניות לעובדים, מהן עלויות מעביד בגין הקצאה ומהם היבטי המיסוי של אופציות ומניות לעובדים. 

באופן כללי, אופציה היא תגמול הוני המוענק לעובד בחברה, והעובד יכול לרכוש את המניה בעתיד בסכום ידוע שנקבע מראש. בדרך כלל, מחיר המניה יהיה זהה למחירה של מניית החברה לפי הממוצע של 30 ימי מסחר בבורסה, בטרם ההקצאה או לפי מחיר המניה בעת ההקצאה. עובד שקיבל אופציות מהמעסיק שלו יכול ליהנות מהתגמול אם שער המניה יעלה על המחיר שנקבע בתוכנית ההקצאות מבעוד מועד. להענקת האופציות לעובדי חברה בע”מ יש לא מעט יתרונות עבור המעסיקים והעובדים כאחד, והאופציות מבטיחות מחויבות גבוהה יותר מצד העובדים כלפי המעסיק והן מייצרות תחושת שותפות בין העובדים לחברה ומשמרות את העובדים בחברה.

 

הקצאת אופציות לעובדים – איך זה עובד?

כאשר יזמים מקימים חברת חדשה, בדרך כלל סטארט-אפ, החברה נרשמת עם כמות מניות מוגדרת מראש, והיזמים לרוב מחזיקים בחלק ניכר ממניות החברה, כמובן יחד עם המשקיעים. נהוג להקצות בין 10% עד 15% ממניות החברה החדשה לצורך חלוקת המניות או אופציות לעובדים הראשונים.

לדוגמה, נניח והקמתם חברה חדשה שיש לה 1,000 מניות, והשווי של כל מניה הוא 10$. במקרה זה שווי החברה הוא 10,000$. נניח וחילקתם 10% ממניות החברה כאופציות לעובדים, וברבות השנים שוויה החברה עולה ומגיע לסכום של 300,000$. אם העובדים מימשו את האופציות שהענקת להם ולאחר מספר שנים שווי החברה עומד על 300,000$, במצב זה העובדים נהנים מאופציות בעלות ערך גבוה, מאחר ששווי כל מניה הוא 300$.

כדאי לדעת כי תוכנית הקצאת אופציות כוללת תנאים שונים בהקשר לאופציות המוקצות לעובדי החברה, בדגש על סוג האופציות, כמות האופציות המוקצות לעובדים, מחיר המימוש של האופציה, תנאי מימוש האופציות כמו האם ניתן לממש אותן רק לאחר שצוברים ותק מסוים בחברה או רק לאחר שמגיעים ליעד מסוים. התוכנית מפרטת נושאים נוספים כמו מקרים שבהם האופציות מופקעות ואינן ניתנות למימוש, מה קורה עם האופציות במקרה של פיטורים ו/או סיום יחסי עבודה, ויש להתייחס גם לסוגיות המיסוי.

 

מה אומרים על כך ברשויות המס?

סעיף 102 לפקודת מס הכנסה עבר שינוי וניסוח מחדש לאחר ההחלטה לבצע רפורמה בשנת 2003, ומטרת הסעיף החדש היא להסדיר את היבטי המיסוי הנוגעים להקצאת מניות ואופציות לעובדים. על פי עמדת מס הכנסה, הקצאת מניות לעובדים, לרבות מניות חסומות מסוג RSU ואופציות אחרות נחשבת להטבת מס לעובדי החברה, על כן זו הכנסה החייבת בתשלום מס בעת המימוש.

חברה מעסיקה, על פי הגדרתה בפקודת מס הכנסה (חברה תושבת ישראל המעסיקה עובדים או חברת תושבת חוץ בעלת מפעל קבע או בעלת מרכז מו”פ בישראל), יכולה להקצות מניות באמצעות נאמן או להקצות את המניות שלא באמצעות נאמן.

החברה חייבת להגיש ולדווח בהתאם לכללים שנקבעו על ידי מס הכנסה, לכן עליה לקיים את הדברים הבאים:

  • הגשת בקשה מסודרת לאישור נאמן ממס הכנסה.
  • בקשה לאישור ההקצאות תוך 30 ימים לפני מועד הקצאת המניות.
  • דיווח מפורט על הקצאות מניות לעובדים, בתוך 90 ימים ממועד ההקצאה (טופס 146).

סעיף 102 לפקודת מס הכנסה קובע כי חברה המקצה מניות לעובדים בעזרת נאמן יכולה לבחור באחד מתוך שני מסלולי מיסוי:

 

מסלול הכנסת עבודה (מסלול פירותי)

העובד חייב בתשלום מס בגין הכנסות עבודה לפי שיעור המס השולי שנקבע עבורו, כהכנסה ממשכורת, לרבות ביטוח לאומי, ובתלוש השכר יופיע סכום ההכנסה, כלומר סכום התמורה שהעובד קיבל או מועד מכירת המניות, לפי המוקדם מבניהם. החיוב במס ייעשה בעת המימוש, כלומר החיוב נעשה בעת העברת המניות מהנאמן אל העובד או בעת מכירת המניות.

 

מסלול רווח הון (מסלול הוני)

מיסוי בשיעור מס מוטב, כלומר מחשבים הכנסה הונית בגינה העובד חייב בתשלום מס הכנסה בשיעור 25% עבור רווחי ההון, והחיוב ייעשה בתום תקופת ההבשלה, לפחות שנתיים מיום ההקצאה.

סעיף 102 מסדיר גם את הנושא של הקצאת אופציות או מניות לעובדים ללא נאמן:

הקצאות אופציות נסחרות או מניות נסחרות או לא נסחרות – סעיף 102 לפקודה קובע כי מועד אירוע המס יחול רק בעת ההקצאה ובמועד המימוש, והחיוב יהיה במס כהכנסת עבודה. לכן החברה המקצה את האופציות או המניות חייבת לנכות מס מהכנסת העובד בהתאם. כאשר מוכרים את המניות חל אירוע מס נוסף והעובד נדרש לשלם מס רווח הון על ההפרש שבין התמורה ממכירת המניות בפועל לבין השווי שלהן ביום ההקצאה, וזאת ללא כל חובת ניכוי מס במקור על ידי המעסיק.

הקצאה של אופציות לא סחירות – לפי סעיף 102(ג)(2) מועד אירוע החיוב במס חל בעת מימוש בלבד, כלומר במועד המכירה ולא במועד ההקצאה.

מיסוי אופציות ומניות לעובדים – תגמולי הון נוספים

בשנים האחרונות חלו מספר שינויים בתגמולי הון לעובדים מאחר שכיום יש מכשירים נוספים לתגמול העובדים בחברה, מעבר להקצאה אופציות או מניות. המכשירים החדשים הפופולריים ביותר הינם:

(Employee Stock Purchase Plan) ESPP – עובדי החברה יכולים לרכוש את המניות בהנחה בשיעור של 15%-5%, ובהקצאת ESPP על ידי נאמן זו הקצאה של מניות, ובמסלול זה החברה רשאית לנכות הוצאות לצורכי מס, ורכיב ההכנסה החייבת הוא הכנסת עבודה. ללא נאמן המיסוי יחושב לפי הקצאת אופציות והחברה רשאית לנכות מס במקור בסיום תקופת החיסכון.

Restricted Shares) RS) – העובד מקבל מניות מוגבלות המקנות לו זכות לדיבידנדים מיום ההקצאה, אך הוא אינו יכול למכור או להעביר אותן, ועליו להמתין עד סיום תקופת ההבשלה.

Restricted Shares Units) RSU) – העובד מקבל יחידות של מניות חסומות ובתום תקופת ההבשלה הן יהפכו למניות, אם אין לעובד זכות לדיבידנדים ולהצבעה עד ההנפקה בפועל של המניות. המיסוי במקרה זה יהיה כמו בהקצאת אופציות לעובד.

Share Appreciation Rights) SAR) – העובד מקבל זכות להקצאת מניות בשווי עליית הערך של מניית החברה (בהתאם למועד הקצאת הזכות לעובד ועד סיום תקופת ההבשלה), והוא יכול לממש את הזכות במניות או במזומן. במקרה של SAR במזומן העובד ימוסה לפי שיעור המס השולי כהכנסת עבודה.

 

מה קורה למס עבור אופציות בישראל לעובדי רילוקיישן?

על פי החלטת מיסוי 6539/17 אם העובד קיבל ומחזיק באופציות של החברה אותן הוא קיבל בזמן העסקתו בחברה הממוקמת בישראל ובהמשך הוא עבר לעבוד בחברה שאינה תושבת ישראל השייכת לקבוצה, הוא ימוסה בעת היציאה מישראל בהתאם למסלול המיסוי הנבחר, והאפשרויות הן:

  • שיעור מס שולי בעת הקצאת מניות במסלול הכנסת עבודה.
  • שיעור מס שולי אם המניה מומשה לפני סיום תקופת ההבשלה (הקצאת מניות במסלול רווח הום מוטב).
  • חבות מס בעת ההקצאה לפי שיעור המס השולי, בעת הקצאת מניות ללא נאמן.

 

השלכות החזרה לישראל על מיסוי אופציות שהוקצו בחו”ל

אם העובד קיבל אופציות במסגרת עבודת בחו”ל ההכנסה מסווגת כהכנסת עבודה, אלא אם נקבע כי זו אינה הכנסה. יש לייחס חלק ההכנסה מיום הענקת האופציות עד מועד ניתוק התושבות במדינה הזרה ומייחסים גם חלק מההכנסה מיום הניתוק עד סיום תקופת ההבשלה.

 

נכתב ע”י:

יורם שיפר –  רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי