1-700-700-655 חודש מתנה

מיסוי חברה זרה בישראל

מיסוי חברה זרה בישראל - איך זה עובד?

בישראל נהוגה שיטת המיסוי הפרסונלית לפיה תושבי המדינה נדרשים לשלם מס על כל ההכנסות שלהם מכל מקום בעולם. המחוקק הישראלי קבע את משטר החנ”ז (חברה נשלטת זרה) בשנת 2002, וזאת כדי למנוע מתושבי ישראל להימנע מתשלום מס באמצעות הקמת חברה זרה, אך החוק חל רק על חברות זרות בעלות הכנסות פסיביות. 

מאחר שהעולם הפך לכפר גלובלי וקל כיום לנייד כספים והכנסות בין מדינות, הוחלט לתקן את החוק ולהרחיב את ההגדרה של חברה נשלטת זרה. סעיף 75ב לפקודת מס הכנסה מגדיר חברה נשלטת זרה כישות אשר עונה על התנאים המצטברים הבאים:

  • חבר בני אדם תושב חוץ.
  • המניות (או הזכויות) בחברה אינן רשומות למסחר בבורסה או שהיקף המניות (או הזכויות) הרשומות למסחר נמוך מ-30%.
  • שיעור המס החל על הכנסות פסיביות במדינה הזרה לא עולה על 15%.
  • רוב הכנסות החברה או רווחיה הינם פסיביים.
  • תושבי ישראל מחזיקים במישרין או בעקיפין מעל 50% בלפחות מאחד מאמצעי השליטה בחברה.

אם השליטה וניהול החברה מבוצעים בישראל, החברה תוכר כחברה תושבת ישראל לצורכי מס ועליה לשלם מס חברות על כלל הכנסותיה. אם הנסיבות מצביעות על שליטה וניהול במדינה זרה, ההכנסות של החברה ייחשבו כהכנסה הצומחת בחו”ל ולא יוטל מס חברות בישראל, בכפוף להוראות שנקבעו. כמו כן, מתייחסים לאמנות המס כדי לבחון את המיסוי שחל על החברה הזרה.

 

מה חשוב לדעת בנושא?

ישראלים רבים מקימים חברות במדינות זרות בגלל שיקולים שונים, וכדי להימנע מתשלום מס כפול, כלומר מס במדינה הזרה ומס בישראל, הוחלט לאפשר בפקודת מס הכנסה לקבל זיכוי ממס ישראלי בעקבות מיסים ששולמו במדינת המקור הזרה. סעיף 75 לפקודה קובע הוראות מיוחדות הנוגעות לחברה זרה, כולל הוראות למניעת כפל מס, ואם החברה עומדת בתנאים שנקבעו בחוק בעל השליטה הישראלי יחויב במס על חלקו היחסי ברווחי החברה, כל עוד זו הכנסה פסיבית. כמו כן, קיים חריג לכך במקרה שהרווח הנובע מדיבידנד התקבל מחבר של בני אדם תושב חוץ, שמקורו בהכנסה שכבר חל עליה מס במדינה הזרה בשיעור גבוה מ-15%, לכן יחול עליו מס על ההכנסה שמקורה בדיבידנד.

 

איך וכמה זה שונה מחברה מקומית?

חברה תושבת ישראל משלמת מס חברות בשיעור 23%, נכון לשנת 2024, והחברה חייבת להגיש דוח שנתי למס הכנסה. חברה בע”מ תושבת ישראל משלמת מס על כל הכנסותיה שצמחו בארץ ובחו”ל. חברה זרה משלמת מס במדינת המקור, בהתאם לחוקים המקומיים, לכן ישראלים יכולים לנצל זאת ולהקים חברה במדינה זרה שאין בה חבות מס או שנטל המס קטן.

 

מבחני שליטה וניהול של חברה זרה

כדי לקבוע את מעמד התושבות של החברה לצורכי מס, הוחלט על מבחני שליטה וניהול, וחוזר מס הכנסה 4/2002 קובע את מבחני העזר. מבחני השליטה והניהול בודקים את הפרטים הבאים:

  • מסמכי התאגדות חברה.
  • פרטי בעלי המניות בחברה.
  • פרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון.
  • מסמכים הנוגעים להחלטות מהותיות שהתקבלו בחברה.
  • מקום ניהול חשבונות הבנק ומערכת החשבונות.
  • הסכמי התקשרות עם ספקים.
  • הסכמי ניהול בחברה.

 

שליטה וניהול לעניין אמנות מס

בעת מבחני קביעת תושבות החברה לצורך היבטי מיסוי חברה זרה בישראל בודקים גם את אמנת המס כדי למנוע כפל מס ועל מנת ליהנות מהטבות מס בהתאם לדיני המס המקומיים. יש מקרים שבהם החברה נחשבת לתושבת בשתי מדינות ובמצב זה בוחנים את הוראות אמנת המס כדי לקבוע את מקום ניהול העסק לצורכי מס.

למידע נוסף בנושא מיסוי חברה זרה בישראל – אנא צרו קשר עם המומחים של מערכת הנה”ח באינטרנט UCAN2.

 

נכתב ע”י:

יורם שיפר –  רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי