1-700-700-655 חודש מתנה

מס תשומות

הדברים החשובים בנושא

מה זה בדיוק מס תשומות? מי מהעוסקים רשאי לבצע ניכוי מס תשומות? איך זה בדיוק עובד? האם כל עצמאי יכול לקזז מע”מ מההוצאות שלו? למי מעבירים את המס הייעודי? האם אפשר לנכות ולקזז את מס התשומות מכל החשבוניות, למשל בגין רכישת רכב פרטי העומד לשרת את העצמאי גם לצורכי העסק שלו? המומחים של מערכת UCAN2 – הנהלת חשבונות מקוונת באינטרנט, הכינו כתבה בנושא ועונים על השאלות הנפוצות שלכם.

 

מה זה מס תשומות?

ההגדרה של מס תשומות היא מס ערך מוסף שעוסק מורשה שילם עבור רכישת מוצרים או שירותים שונים לצרכי העסק שלו, כולל ייבוא של נכסים שונים. חשוב לדעת כי רק עוסק מורשה רשאי לקזז את המע”מ שהוא שילם עבור מוצרים ושירותים המשלימים אותו לצורכי הפעילות העסקית, והוא רשאי לנכות את מס התשומות מהמע”מ שהוא גבה מלקוחותיו ושעליו להעביר לרשויות המס בישראל.

עוסק פטור אינו גובה מע”מ מלקוחותיו לכן הוא אינו יכול לנכות ולקזז מס תשומות מההוצאות המשמשות לעסק שלו. ניכוי המס מהוצאות המשמשות לצורכי העסק מאפשר לעצמאי לשלם פחות מס למע”מ, ואם יש לו הרבה הוצאות מוכרות, מעבר להכנסות העסק, הוא זכאי לקבל החזר מס.

עם זאת, חשוב לזכור כי פקודת המס מאפשרת לעצמאי לקזז מס תשומות רק עבור הוצאות ששימשו לצורכי העסק והפעילות העסקית שלו, כל עוד העצמאי קיבל חשבונית מס המוכרת לעניין מע”מ. את הקיזוז וניכוי מס התשומות מבצעים במסגרת הדוח התקופתי שהעוסק מגיש לרשות המיסים, ועליו לדווח ולשמור הגיש את חשבוניות המס המקוריות שהוצאו על שם העסק שלו (או על שם העוסק) נתוני שירות ומספקים.

 

ראוי לציין כי תקנות המס בישראל מבחינות בין שני סוגים עיקריים של תשומות:

תשומות על רכישות שוטפות לצורכי העסק ולשימושו – העוסק יכול לנכות תשומות על קניית מלאי, ציוד, כלי עבודה והוצאות שונות בגין שירותים הניתנים לעסק לצורכי פעילותו.

תשומות על רכוש קבוע לעסק – ניתן לנכות את התשומות על מבנה וציוד קבע של העסק כל עוד הם אינם מיועדים למכירה וזאת במסגרת הפעילות הרגילה של בית העסק, יש לדווח על תשומות הרכוש הקבוע במסגרת הדיווח למע”מ באופן נפרד ולא לערב בין ההוצאות המוכרות.

 

על מה מתבסס מס תשומות?

כאמור, ניתן לנכות את מס התשומות רק מהוצאות המוכרות לצורכי הפעילות העסקית של העוסק ולשימוש העסק. הכלל שנוגע לענייני מס תשומות הוא שניתן לנכות את המס אם מתקיימים התנאים הבאים (באופן מצטבר):

  • הניכוי נעשה ע”י עוסק הרשום לצורכי מע”מ, כלומר עצמאי שהוא עוסק מורשה ולא עוסק פטור.
  • מס התשומות מופיע בחשבונית מס שהוצאה כדין על ידי עוסק (למשל ספק) שהעניק שירות או מכר מוצר או נכס לעסק.

בתקנות המס נקבע כי החשבונית המוכרת לצורכי מס חייבת לכלול את פרטי מוציא החשבונית, לרבות שם, כתובת (מען) ומס’ הרישום במס ערך מוסף (מספר תיק של הנישום ברשות המיסים). בנוסף, חשבונית מס מוכרת חייבת לכלול את הכותרת חשבונית מס, את המילה “מקור”, תאריך הוצאות החשבונית, שם הלקוח ובדרך כלל מוסיפים גם את כתובת הלקוח, אך לא תמיד חייבים.

התשומות חייבות לשמש את העוסק לעסקאות החייבות במס, ויש תשומות שתקנות מס ערך מוסף אינן מתירות לניכוי, לכן כדאי להיעזר ברואה חשבון מוסמך בנושא זה, מאחר שיש תשומות המותרות לניכוי עבור עוסק אחד אך לא לעוסק אחר, בהתאם לסוג הפעילות ומהות העיסוק של הנישום.

אגב, ניתן לנכות את מס התשומות בתוך 6 חודשים מיום הפקת חשבונית המס, המסמך או הרשימון, אך יש אפשרות לקבל הארכה מפקיד השומה, עד לתקופה של 5 שנים.

באופן כללי, אם ההוצאה מוכרת כמעורבת (חלק לצורכי העסק וחלק לשימוש פרטי של העוסק, למשל הוצאות של עצמאי העובד מביתו) ומשמשת גם לצורכי העסק ניתן לנכות עד 2/3 ממס התשומות, ואם זו הוצאה מעורבת  ועיקר השימוש בה אינו לצורכי העסק ניתן לנכות עד 1/4 ממס התשומות.

 

מי זכאי לקיזוז מס תשומות?

כאמור, עוסק פטור אינו רשאי לקזז מס תשומות בגין הוצאות העסק שלו, ואפשרות זו ניתנת לעוסקים מורשים מאחר שהם גובים מע”מ מהלקוחות ומעבירים את התשלום לרשות המיסים (מס ערך מוסף).

 

איך ולמי פונים בקשר לניכוי מס תשומות?

כדאי לדעת כי ניכוי מס תשומות מבצעים במסגרת הדיווח החודשי או הדו חודשי למע”מ. בכל שאלה ובקשה ניתן לפנות למומחים של מערכת UCAN2.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי