1-700-700-655 חודש מתנה

הלוואה לעובד מהמעסיק

באילו תנאים ניתן לקבל הלאווה מהמעסיק והאם זה כדאי?

הלוואה במסגרת יחסי עובד מעביד היא אחת האפשרויות להשיג מימון בתנאים נוחים ובריבית אטרקטיבית. יש לא מעט מקומות עבודה המעניקים הלוואה לעובד, בדרך כלל בתנאים טובים יותר מהתנאים המוצעים בבנקים ובחברות המימון החוץ בנקאי. כדי לקחת הלוואה לעובד מהמעסיק יש לברר מראש האם המעסיק מציע הטבה זו, וחשוב לחתום על הסכם הלוואה מפורט ולהתייחס נכון להיבטי המיסוי. 

אנחנו ב-UCAN2 מקבלים הרבה שאלות בנושא הלוואה לעובד ממקום העבודה. גם המעסיקים פונים אלינו מאחר שהם מעוניינים להציע הלוואה לעובד כהטבה וכבונוס, ועל מנת להקל על העובדים החשובים והנאמנים שלהם. לכן, חשוב לדעת כי על פי פקודת מס הכנסה העובד חייב לשלם מס על שכר עבודתו ועל הטבות השוות בכסף שמקום העבודה העניק לו. יש לציין כי הטבות השוות בכסף, למשל רכב צמוד, טלפון נייד וכד’, הן הטבות החייבות במס הכנסה, בדמי ביטוח בריאות ובדמי ביטוח לאומי. שווי ההטבות כלול בשכר החודשי של העובד ומשפיע על מדרגת המס לפיה מחשבים את חבות תשלום מס ההכנסה לעובד, ובגלל שיטת החישוב הדיפרנציאלי, ככל שהשכר של העובד גבוה יותר כך התשלום שלו למס הכנסה יהיה גבוה יותר.

במדריך הלוואה לעובד מהמעסיק המומחים של UCAN2 מסבירים לנו מה היתרון של הלוואה מסוג זה, מי זכאי להלוואה מהמעסיק, מה הריבית והתנאים המקובלים, מה החוק אומר בנושא והאם כדאי לקחת אותה.

 

מי זכאי להלוואה מהמעסיק?

חשוב לציין כי אין חוק במדינת ישראל אשר מחייב את המעסיקים לתת הלוואות לעובדים שלהם. מתן הלוואה לעובד הוא החלטה בלעדית של המעסיק, והוא גם קובע את הקריטריונים לקבלת ההלוואה. יש מעסיקים המחליטים להציע הלוואה לעובד ללא ריבית ולעיתים גם ללא הצמדה, ויש מעסיקים המציעים הלוואה עם ריבית והצמדה.

בארגונים גדולים, המעסיק קובע את הקריטריונים למתן הלוואה לעובד, לעיתים ועד העובדים שותף לקביעת תנאי הזכאות לקבלת ההלוואה הנוחה.

 

למה מעסיקים מעוניינים להציע הלוואה לעובד בתנאים נוחים?

מעסיקים רבים מעניקים הלוואות לעובדים שלהם, בדרך כלל בריבית נמוכה ובתנאים אטרקטיביים, וזאת כחלק מתנאי העבודה. הסיבות המרכזיות לכך שיש מעסיקים המעניקים הלוואות לעובדיהם הן:

  • רצון לחזק את הקשר בין המעסיק לעובדיו.
  • מתן הלוואה לעובד בריבית נמוכה או ללא ריבית נחשב כבונוס משתלם לשכירים.
  • הטבה משתלמת לעובדים.
  • סיוע פיננסי לעובדים הנמצאים במצוקה וחיזוק הקשר איתם.

 

מה חשוב לדעת לפני שלוקחים הלוואה מהמעסיק?

אם אתם מתכננים להגיש בקשת הלוואה מהמעסיק חשוב לדעת מראש את הדברים הבאים:

  • מתן ההלוואה מהמעסיק לעובד היא החלטה רק של המעסיק והוא זה שקובע את הקריטריונים והתנאים.
  • יש לתעד את ההלוואה ולערוך הסכם בכתב הכולל פירוט של סכום ההלוואה, ריבית, הצמדה, מספר תשלומים ומועד תום ההלוואה. המעסיק והעובד חייבים לחתום על חוזה ההלוואה. חשוב להוסיף למסמך הכתוב את תנאי היציאה מההלוואה במקרה שבו העובד מחליט להתפטר או שהוא מפוטר לפני פירעון ההלוואה.
  • כדאי לבדוק עם עובדים אחרים שנטלו הלוואה מהמעסיק כדי לוודא שהוא לא מנצל את העובדים הזקוקים למימון כדי להפר את תנאי החוזה או לבוא בדרישות שונות, למשל דרישה לעבוד יותר שעות נוספות.
  • מומלץ לבדוק את תנאי ההלוואה שהמעסיק מציע לעובדיו ולהשוות להצעות אחרות כמו הלוואה מבנק מסחרי, הלוואה מחברת כרטיסי האשראי, הלוואה כנגד קרן השתלמות, קופת גמל או קרן פנסיה וכו’.

בנוסף, עליכם לבדוק את שני הנושאים הבאים כדי להחליט האם ההלוואה משתלמת לכם:

ריבית על הלוואה לעובד

אין לקחת את המימון ללא בדיקת ריבית על הלוואה לעובד. לצורך חישוב ריבית על הלוואה לעובד ניתן להיעזר במחשבוני הלוואה באינטרנט או לפנות לגורם מקצוע המנוסה בחישוב ריביות, למשל רואה חשבון. ברוב המקרים, המעסיקים מציעים ריבית נוחה בהשוואה לשיעור הריבית המקובלת בהלוואות לכל מטרה דרך הבנקים.

 

האופציה לשימוש כבונוס

חלק משמעותי מהמעסיקים בישראל מחליטים להעניק הלוואות כבונוס לעובדים, התופעה נפוצה בחברות הייטק. כך לדוגמה, יש מעסיקים המציעים לעובד הלוואה כבונוס כל עוד הוא עומד ביעדים לטווח הארוך, ויש מעסיקים המציעים את ההלוואה כבונוס לפי תנאים אחרים. מבחינת המעסיק, ההלוואה מהווה בונוס לעובד, אך יש להתייחס להיבטי המיסוי מאחר ובמס הכנסה גם הבונוס חייב במס, במסגרת החישוב והדיווח החודשי.

 

מהם התנאים להלוואה מהמעסיק?

המומחים של UCAN2 מסבירים לנו שאין רגולציה ופיקוח בנושא של מתן הלוואות מהמעסיק לעובדיו, וכל מעסיק רשאי להחליט האם להציע הלוואות לעובדים או לא. בנוסף על כך, המעסיק רשאי לקבוע את תנאי ההלוואה, לרבות גובה הריבית, סכום ההלוואה, הצמדה למדד, חישוב ריבית על הלוואה לעובד, תקופה ועוד.

יחד עם זאת, המעסיק נדרש להישמע לחוק, לדוגמה חוק הגנת השכר. כמו כן, במסגרת יחסי עובד מעביד, כלומר יחסי עבודה, המעסיק אינו רשאי על פי חוק לנכות חוב מהשכר של העובד, למעט מצב שבו קיימת התחייבות בכתב מהעובד למעביד, וכל עוד הסכום אותו מנכים מהשכר החודשי בגין ההלוואה לא יהיה גבוה מרבע משכרו של העובד. גם העובד חייב להכיר את החוק ולהבין שהוא לא יוכל להחזיר את ההלוואה במהירות ובאמצעות החזרים גבוהים.

 

מה החוק אומר?

חוק הגנת השכר, תשי”ח-1968, קובע שאין לנכות יותר מרבע משכרו של העובד שלקח הלוואה. תקנות מס הכנסה קובעות כי הלוואה לעובד מהמעסיק שניתנת במחיר נמוך (התקנות קובעות כי המחיר נקבע בצורה של הצמדה וריבית) מהמחיר הקובע בתקנות תהיה חייבת במס. אם העובד לוקח הלוואה מהמעסיק במחיר גבוה או שווה למחיר המופיע בתקנות, ההלוואה תהיה פטורה ממס.

סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה קובע כי במצב שבו המעסיק העניק הלוואה לעובד ללא ריבית כלל, או שהוא העניק לעובד הלוואה בריבית הנמוכה מהריבית שנקבעת בפקודת מס הכנסה, במקרה זה הפרש הריבית מהווה הכנסה כמו עבודה, על כן היא חייבת במס, וחשוב לזכור כי מעבר לתשלום מס הכנסה בגין ההטבה, העובד צריך לשלם גם דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות.

בפקודת מס הכנסה נקבע שיעור הריבית למקרים הבאים:

  • העובד לקח הלוואה מהמעסיק שלו עד לסכום של 7,680 ש”ח (נכון ל-2017). במצב זה העובד נדרש לשלם מס רק אם הריבית השנתית על ההלוואה לא עולה שיעור עליית המדד.
  • העובד לקח הלוואה מעל 7,680 ₪, ובמצב זה עליו לשלם מס רק אם הריבית השנתית בגין ההלוואה לא עולה על 3.41%.
  • חשוב לדעת כי החיוב במס חל על העובד גם אם הוא לקח הלוואה עומדת ולכן הוא לא משלם החזרים במשך תקופה מוגדרת מראש.

אם ההלוואה לעובד ניתנה על ידי עוסק (עוסק ע”פ חוק מע”מ), ההלוואה לעובד מוגדרת כעסקה ברשות המיסים ועל כן היא חייבת בתשלום מס ערך מוסף.

 

האם כדאי לקחת הלוואה מהמעסיק?

לסיכום, שכירים רבים מעוניינים לדעת האם הלוואה לעובד מהמעסיק היא הלוואה נוחה ומשתלמת. במציאות הכלכלית המאתגרת של היום, רוב משקי הבית בישראל חיים מהלוואה להלוואה, לכן יש עניין רב לקחת הלוואה לעובד ממקום העבודה, וברוב המקרים זו הלוואה אטרקטיבית וזולה יותר מתנאי ההלוואות של הבנקים וחברות המימון החוץ בנקאי.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי