אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
רבים מבעלי העסקים שואלים מהן הוצאות עודפות וכיצד יש לדווח עליהן לרשויות המס, לכן בכתבה זו המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 מסבירים לנו מה היא הוצאה עודפת, איך להגיש דיווח הוצאות עודפות וכיצד לרשום הוצאות בצורה נכונה ותקנית. באופן כללי, הוצאה עודפת היא הוצאה המשולמת על ידי חברה שאינה מוכרת בניכוי על ידי רשות המיסים או הוצאה העולה על התקרה המותרת בניכוי.
סעיף 181 ב’ לפקודת מס הכנסה קובע כי הוצאה עודפת הינה הוצאה המשולמת על ידי חברה שאינה מותרת בניכוי בהתאם לכוח של סעיפים 31 ו-32 לפקודת מס הכנסה, וכן לתקנות מכוח הפקודה, או הוצאה העולה על התקרה שנקבעה כמותרת לניכוי. על פי הוראות סעיף 181 ב לפקודת מס הכנסה הוחלט כי יש לשלם מקדמות בגין הוצאות עודפות בדרך הבאה:
חבר בני אדם נדרש לשלם את המקדמות בגין ההוצאות העודפות באופן שוטף במהלך שנת המס, באמצעות טופס 102.
לא יותר ניכוי בגין הוצאה על אירוח בארץ, למעט ניכוי הוצאה סבירה לאירוח אדם המגיע מחו”ל, כל עוד נוהל רישום נדרש הכולל רישום של פרטי האורח, לרבות שם האורח, שם המדינה ממנה הוא מגיע, מספר ימי האירוח בארץ, הקשר לנישום, סכום ההוצאה ועוד.
ניתן לנכות עד 80% מההוצאות של החברה עבור כיבוד קל ובסיסי כמו מים, חלב, קפה, תה, סוכר, שתייה קלה, עוגיות ומלח. הכיבוד חייב להיות מוגש במקום העיסוק של הנישום.
הוצאות כמו רכישת מתנות לעובדים, לספקים וכדומה מותרות בחוק, ההוצאה המותרת היא עד לסכום של 220 ₪ נכון לשנת 2022 למתנה לתושב ישראל ועד 15 דולר למתנה המיועדת לתושב חוץ.
דוגמאות נוספות להוצאות עודפות הן: 20% מהוצאות הביגוד, הוצאות עבור לינה ואירוח בחו”ל, הוצאות על עובדים כמו נופש או יום כיף/גיבוש שלא ניתן לייחס לעובד מסוים, 100% הוצאות טיסה במחלקת תיירים או עסקים ועוד.
חשוב לציין כי אם החברה מסיימת את שנת המס ברווח, המקדמות על הוצאות עודפות יחושבו כתשלום על חשבון המס לשנה זו. אם החברה סיימה את השנה בהפסד, המקדמות לא יוחזרו באותה שנת מס. זו נקודה קריטית עבור התאגידים לכן יש לתכנן נכון את הפעילות ולהתייחס נכון לנושא של רישום הוצאות עודפות ותשלום המקדמות בגינן.
תשלום מקדמות מס בגין הוצאות עודפות נעשה באמצעות טופס 102 ומהווה חלק מהמקדמות על חשבון מס החברות השנתי. יש להגיש דיווח על ההוצאות העודפות במועד, מאחר ואי תשלום מקדמות בגינן יביא לתשלום הכולל חיובי ריבית והצמדה.
בנוסף על דיווח הוצאות עודפות תקופתי, כלומר טופס 102, החברה בע”מ חייבת למלא ולהגיש את טופס 1235 יחד עם הדוח השנתי, טופס זה מפרט את ההוצאות העודפות ואת מקדמות המס ששולמו בגין הוצאות אלה. ראוי לציין כי גם מלכ”רים חייבים לפרט את ההוצאות העודפות שלהם בטופס 1235 ולצרף את הדיווח לדוח השנתי (טופס 1215).
יש להתייחס גם להיבטי המע”מ בהוצאות העודפות כיוון שחל איסור לתבוע בניכוי מע”מ תשומות שנובע מההוצאות העודפות של החברה.