1-700-700-655 חודש מתנה

שעות נוספות גלובליות

שעות נוספות גלובליות - מה חשוב לדעת?

מהן שעות גלובליות? מה חשוב לדעת על שעות נוספות גלובליות? כיצד מחשבים את תעריף השעות הנוספות הגלובליות? האם זה משתלם למעסיק? מהם היבטי המיסוי החלים על שעות נוספות? המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 הכינו מדריך מקצועי בנושא ועונים על כל השאלות הנפוצות בנושא שעות נוספות גלובליות.

 

מהן שעות גלובליות?

עובדים ומעסיקים בישראל יכולים להסכים על מתן תוספת של שכר מעביד גלובלי עבור שעות נוספות או עבור עבודה בימי חג ושבתון, כל עוד התוספת הגלובלית היא תוספת אמיתית, כלומר היא משקפת את שעות עבודתו של השכיר בפועל. זהו גמול עבור שעות גלובליות נוספות, מעבר לשכר העבודה, כלומר העובד מקבל תוספת שכר עבור עבודתו בשעות הנוספות, אך חייבים להתקיים מספר תנאים עליהם נפרט בהמשך המדריך.

באופן כללי, כל עבודה שעוברת את מכסת השעות ביום עבודה מלא או בשבוע עבודה מלא מוגדרת כהעסקה בשעות נוספות, החל מהדקה הראשונה, והיא מזכה את העובד השכיר בתגמול עבור השעות הנוספות שהוא עבד בהן. חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי”א-1951, קובע את הגמול הכספי המגיע לעובד שעובד שעות נוספות בדרך הבאה:

  • עבור שעתיים נוספות ראשונות העובד יקבל גמול של 125% מהשכר שמגיע לו עבור שעה רגילה.
  • לאחר השעתיים הנוספות העובד יקבל גמול של 150% משעה רגילה.

חשוב לציין כי סעיף 5 לחוק הגנת השכר קובע כי שכר בסיס אינו כולל תשלום בגין עבודה בימי מנוחה או תשלום בגין שעות נוספות אלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי, כל עוד ההסכם אושר על ידי שר העבודה. יחד עם זאת, בבתי הדין לעבודה מכירים בכך שעובד ומעביד רשאים לחתום על הסכם עבודה הכולל תוספת שכר גלובלית בגין השעות הנוספות שהעובד מבצע בפועל, כלומר לא רק באמצעות הסכם עבודה קיבוצי, אך התנאי הוא שהתוספת היא אמיתית ולא נועדה להימנעות מתשלום התנאים הסוציאליים לחלק מהשכר.

 

האם זה יותר משתלם למעסיק?

חוק שעות עבודה ומנוחה מחייב את המעסיקים לשלם לעובדים עבור שעות נוספות, וסעיף 16 לחוק קובע את תנאי הזכאות וגובה השכר עבור שעות אלו. יש מקומות עבודה שבהם משלמים לעובדים שכר מעביד גלובלי וקבוע מדי חודש עבור השעות הנוספות, במטרה להימנע מחישוב מדויק בכל חודש של גמול השעות הנוספות שמגיע לעובדים. עם זאת, בפסיקה של בית הדין לעבודה נקבע כי התשלום הגלובלי יהיה חוקי רק אם מפרידים בתלוש השכר את הגמול עבור השעות הנוספות מהשכר הרגיל, והמעסיק חייב לציין את היקף השעות הנוספות של העובד ואת הסכום שמגיע לו בגין שעות אלו.

למעסיק משתלם לשלם את רכיב השעות הנוספות מאחר שהוא אינו חייב לבצע הפרשות סוציאליות עבור רכיב זה, כל עוד העובד עבד שעות נוספות בפועל.

 

מה חשוב לדעת על שעות נוספות גלובליות?

  • הזכאות לתשלום על השעות הנוספות מחייבת שהעובד השכיר ירוויח שכר גבוה משכר המינימום.
  • הגמול עבור השעות הנוספות לא מהווה רכיב לחישוב הפרשות סוציאליות או לחישוב פיצויי פיטורין, למעט מקרה שבו העובד והמעביד חתמו על הסכם קיבוצי או הסכם עבודה אישי החל על שניהם.
  • יש לציין ולפרט את התשלום עבור השעות הנוספות הגלובליות בהסכם העבודה שנחתם בין העובד למעביד.
  • המעסיק חייב לבצע מעקב ולרשום את היקף השעות הנוספות של העובד.
  • המעסיק נדרש לבדוק מדי פעם האם התשלום הגלובלי לעובד עומד ביחס הסביר לתשלום שהיה מגיע לשכיר בדרך רגילה.
  • אם העובד אינו מסכים לתשלום בדרך זו המעסיק מסתכן בתביעה נגדו בגין תשלום שעות נוספות.

בתוך כך, חשוב לדעת כי התשלום עבור השעות הנוספות מהווה שכר עבודה לכל דבר ועניין. אם המעסיק אינו משלם עבורן הוא מלין את שכר העובד ובמקרים מסוימים זו הרעת תנאים מוחשית וניתן לתבוע את המעסיק על כך. החוק מחייב את המעסיק לנהל רישום ומעקב אחר השעות הנוספות שהעובד עשה ולשלם בגינן גמול מתאים. אם המעסיק אינו משלם לעובד עבור השעות הנוספות הוא חשוף לקנס כספי ממשרד הכלכלה והעבודה, לאחר פניית העובד, ובנוסף ניתן להגיש נגדו תביעה לבית הדין האזורי לענייני עבודה בגין הלנת שכר.

 

התנאים המחייבים להכרה בגמול שעות נוספות:

  • הסכמת העובד – העובד חייב להסכים לתשלום עבור השעות הנוספות הגלובליות, ועליו להסכים גם לממוצע השעות הנוספות בגינן הוא יקבל תמורה.
  • תוספת שכר אמיתית – העובד יקבל תוספת שכר גלובלית אמיתית בגין השעות הנוספות והוא עובד בפועל שעות נוספות.
  • מספר השעות הנוספות והגמול עבורן תואמים את מגבלות החוק – הגמול הגלובלי המשולם עבור השעות הנוספות משקף את הגמול הקבוע בחוק, ומספר השעות הנוספות אינו גבוה ממה שמותר בחוק. גובה התגמול חייב להיות לפחות 125% משכר המינימום או משכר הבסיס של העובד.
  • התאמה בין סכום הגמול למספר השעות הנוספות שבוצעו בפועל – השכר שהעובד מקבל עבור השעות הנוספות הגלובליות חייב לשקף את כמות השעות הנוספות שהוא ביצע בפועל.
  • הפרדה בתלוש השכר – המעסיק חייב להפריד בתלוש השכר בין רכיב השכר הבסיסי לבין רכיב השעות הנוספות, על פי פסיקת בתי המשפט.

 

כיצד מחושב התעריף של שעות נוספות גלובליות?

כדאי לדעת כי החישוב של השעות הנוספות הגלובליות נעשה ברמת יומית או שבועית בדרך הבאה:

חישוב ברמה היומית – העובד זכאי לתשלום עבור שעות נוספות לאחר השלמת 8 שעות עבודה, ובחישוב זה לא כוללים את זמן ההפסקה, כלומר 45 דקות המגיעות לעובד ביום עבודה של 6 שעות ומעלה.

חישוב ברמה השבועית – העובד זכאי לתשלום עבור השעות הנוספות אם הוא עבד מעל 43 שעות בשבוע. יש מספר חריגים לשיטת חישוב זו, למשל אם העובד נכלל בהסכם קיבוצי שקובע מסגרת שעות אחרת או שהוא עובד בלילה (משמרת הכוללת לפחות שעתיים עבודה בין השעות 22:00 ל-06:00), מאחר שיום עבודה רגיל נחשב ל-7 שעות עבודה, והשכיר זכאי במקרה זה לגמול עבור השעות הנוספות החל מהשעה השמינית.

 

לדוגמה:

נניח והעובד מועסק במשרה מלאה אצל עוסק מורשה או חברה בע”מ, כלומר לא לפי שכר שעתי, ושכרו הקובע לצורך חישוב שעות נוספות הוא 8,000 ₪. במקרה זה חישוב גובה השעות הנוספות יהיה לפי שכר שעתי בגובה של כ-44 ₪ (8000 חלקי 182 שעות).

 

איך נראים תשלומי המס כשמדובר בתוספות שכר עבור שעות גלובליות?

כפי שציינו בתחילת המדריך, גמול עבור שעות נוספות אינו כלול במסגרת של שכר היסוד לצורך חישוב וביצוע הפרשות לפנסיה ולפיצויי פיטורין. הפסיקה קובעת כי במצב שבו התשלום הגלובלי מהווה תחליף אמיתי לתשלום בגין גמול השעות הנוספות, והעובד ביצע בפועל שעות אלו – במצב זה לא כוללים את התשלום במסגרת שכר היסוד של העובד לצורך הפרשות סוציאליות ופיצויי פיטורין, אך אם התשלום הגלובלי מהווה תופסת פיקטיבית מדובר בהגדלה של השכר הרגיל לכן מחשבים את הגמול במסגרת שכר היסוד, תוך חישוב מס הכנסה על ההכנסה הכללית, ויש להפריש הפרשות סוציאליות.

למידע נוסף הנכם מוזמנים ליצור קשר עם המומחים של מערכת הנהלת חשבונות מקוונת UCAN2.

 

נכתב ע”י:

יורם שיפר –  רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי