אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
מהם רווחים כלואים? כיצד תיקון 68 לחוק לעידוד השקעות הון השפיע על שחרור הרווחים הכלואים בחברות? מה זה מבצע רווחים כלואים ביוזמת המדינה? כמה מס על רווח כלוא צריך לשלם בהתאם לשינויים שחלו בחוקים הנוגעים למשיכת הרווחים הכלואים? מדוע חשוב לקבל ייעוץ מקצועי מרואה חשבון בכל הקשור להיבטי מיסוי על רווחים כלואים? המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 הכינו כתבה בנושא.
בסוף שנת 2012 אושר התיקון לחוק לעידוד השקעות הון, התשע”ד-2012, והתיקון זכה לכינוי חוק הרווחים הכלואים. באופן כללי, רווחים כלואים הם הרווחים שהיו פטורים מתשלום מס על פי הוראות החוק לעידוד השקעות הון, בהתאם לנוסח לפי תיקון 68, אשר נצברו עד ל-31 בדצמבר 2011 והחברה טרם שילמה עליהם מס חברות בהתאם להוראות החוק.
על פי הנוסח הישן של החוק, חברות היו יכולות לדחות את תשלום המס ליום שבו הן מחלקות את הדיבידנד, לכן ההוראה הקודמת אפשרה לחברות להשאיר את הרווחים בחברה ולהימנע מחלוקת דיבידנד לבעלי המניות במטרה לדחות את תשלומי המס למועד לא ידוע. פעולה זו אפשרה לחברות להותיר בקופה שלהן רווחים כלואים ששימשו אותן למטרות כמו השקעות, פיתוח עסקי וגם להקמת חברה בת בחו”ל.
כדי לעודד את החברות להפשיר את הרווחים שלהן הוחלט לאשר את תיקון מס’ 68 לחוק לעידוד השקעות הון, וכך בוטל המנגנון שהעניק פטור ממס על פי החוק הישן, והחברות חייבות לשלם מס על אותם הרווחים.
בעקבות הגירעון המשמעותי בקופת המדינה הוחלט על ידי רשות המיסים לעודד חברות לבצע חלוקה של רווחים כלואים, והתיקון לחוק קודם בוועדות ובכנסת עד אישור תיקון מס’ 69 בחודש נובמבר 2012. התיקון לחוק לעידוד השקעות הון העניק תשלום מס מופחת בגין הכנסות פטורות מכוח החוק, עבור הכנסות שנצברו עד 23/12/2011.
המדינה החליטה על מבצע משיכת רווחים כלואים במס מוטב, וב-15 בנובמבר 2022 הסתיים מבצע רווחים כלואים 2. במסגרת המבצע החברות שחררו רווחים שהיו כלואים והצטברו אצלן בצורה של דיבידנד, בתמורה לתשלום מס מופחת (מס מוטב), ובמבצע האחרון החברות חילקו דיבידנדים בהיקף של כ-35 מיליארד ₪, וקופת המדינה זכתה בגבייה בסך 2.9 מיליארד ₪, והסכום היה גבוה בהרבה מהתחזית המוקדמת.
חשוב לדעת כי שיעור מס החברות שחל על חברות בישראל ביום חלוקת הדיבידנד הינו בטווח שבין 10% עד 25%, בהתאם לשיעור השקעת החוץ בחברה. המס שחל על מקבל הדיבידנד (מס אפקטיבי כולל) הוא בטווח שבין 5.23% עד 25.36%. טרם התיקון לחוק לעידוד השקעות הון החברות יכלו לקבל פטור מתשלום מס לכן הן נמנעו מחלוקת דיבידנדים כדי שלא לשלם מס, וטרם התיקון לחוק שיעור המס האפקטיבי המרבי היה 36%.
החוק החדש קבע הקלות לצורך מיסוי על רווחים כלואים על מנת לתמרץ את החברות לחלק דיבידנדים ובכך למעשה הן מקדימות את תשלום המיסים, וכך החברה יכולה לשלם מס חברות בגין הכנסתה הצבורה או על חלקה, כלומר הכנסה צבורה נבחרת.
ככל שהחברה משחררת יותר רווחים כלואים ומפשירה חלק גדול יותר מההכנסות שלה, כך היא זכאית להטבת מס משמעותית יותר, והחוק קובע כי שיעור ההטבה המזערי יהיה 30%, כך שהחברה תשלם מס חברות בשיעור 70% ממס החברות שהיה עליה לשלם בפועל לפני התיקון לחוק, בעוד השיעור המרבי יעמוד על 60% כך שהחברה תוכל לשלם מס חברות בשיעור 40% ממס החברות שהיה עליה לשלם לולא התיקון, ובכל מקרה שיעור המס המופחת לא יפחת מ-6%.
חוק הרווחים הכלואים אפשר לחברות לממש את הרווחים שלהן ולשלם מס חברות מופחת, תוך התחייבות להשקיע 50% מרווח החברה בארץ, במשך שנה לפחות. מס על רווח כלוא הוא נושא מורכב המחייב הנהלת חשבונות וייעוץ מקצועי של רואה חשבון או יועץ מס. חשוב לבצע תכנון מס מיטבי ולהתייחס נכון להיבטי המיסוי החלים על חברות, מאחר שהיערכות נכונה מאפשרת להקטין את חבות המס בדרך לגיטימית.
למידע נוסף ולייעוץ מקצועי בנושא מס על רווח כלוא – אנא צרו קשר עם המומחים של מערכת UCAN2.