1-700-700-655 חודש מתנה

חוק פנסיה לעצמאיים

החל מ-1.1.17 נכנס לתוקפו "חוק פנסיה לעצמאיים", המחייב למעשה את רוב העצמאיים במדינת ישראל (למעט חריגים המוגדרים בחוק) להפריש אחוז מסוים משכרם לטובת פנסיה עתידית

מה חשוב לדעת על החוק?

בשנת 2017 נכנס לתוקפו חוק ההסדרים שכולל מספר תיקוני חקיקה ובהם פנסיה חובה לעצמאים. לאחר הסדרת חוק הפנסיה לשכירים, המדינה החליטה לדאוג גם לציבור העצמאים שהחוק הקודם אינו חל לגביהם, ומטרת החוק לדאוג לעתידם הכלכלי של העצמאים בהגיעם לגיל הפרישה מעבודה. המומחים של מערכת UCAN2 עושים סדר בנושא חוק פנסיה לעצמאים.

 

חובת הפקדה לביטוח הפנסיוני

כאמור, החל מ-1.1.17 נכנס לתוקפו “חוק פנסיה לעצמאים”, המחייב למעשה את רוב העצמאים במדינת ישראל (למעט חריגים המוגדרים בחוק) להפריש אחוז מסוים משכרם לטובת פנסיה עתידית. ראוי לציין כי חובת ההפקדה לביטוח הפנסיוני חלה על כל עצמאי למעט עצמאים שעומדים באחד מהקריטריונים הבאים:

  • גילו של העצמאי נמוך מגיל 21 או שהעצמאי הגיע לגיל הפרישה המוקדמת (60).
  • עצמאי חדש שפתח תיק ברשויות המס לפני פחות מחצי שנה.
  • עצמאי שנולד לפני 31 בדצמבר 1961.

חשוב לדעת כי החוק חל על כל עצמאי (נישום) ללא תלות בגובה ההכנסות שלו, ובגין ההפקדה לביטוח הפנסיוני העצמאים זוכים להטבות מס. לאחר יישום החוק הוחלט לאפשר תקופת הסתגלות לרפורמה החדשה, אך הוראות הדין קובעות כי החל מסוף שנת המס 2019 יוטל קנס בגובה 500 ₪ על העובד העצמאי שאינו מפקיד לביטוח הפנסיוני את הסכומים הנקובים בחוק, עבור שנת המס הרלוונטית. המדינה החלה לאכוף את החוק באמצעות המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה.

 

חוק פנסיה לעצמאים

ב-2016, לאחר לא מעט מהמורות ועיכובים בדרך, אושר חוק פנסיה לעצמאים. החוק הוחל בינואר 2017, ומטרתו למעשה לצמצם את הפערים הקיימים בין שכירים לעצמאים, בין השאר בתשלומים לביטוח הלאומי, בחיסכון לפנסיה ובדמי האבטלה.

כאמור, לפני כעשור נחקק חוק המחייב מעסיקים להפריש פנסיה לכלל השכירים. לאחר הסדרת חובת הפנסיה לשכירים במשק, המחוקק דאג להסדיר את העניין גם לעצמאיים. כמו בכל דבר חדש, היה לא מעט בלבול סביב החוק החדש שמחייב את העצמאים לדאוג להפרשות לקרן פנסיה או קופת גמל, ועצמאים רבים אפילו לא הבינו מה הם אמורים לעשות, כמה כסף להפריש וכיצד הם יכולים לזכות בהטבות מס מטעם המדינה.

 

המדריך השלם לחוק פנסיה לעצמאיים, שיכניס לכם קצת סדר בבלגן:

עד חקיקת חוק פנסיה חובה לעצמאים, רוב העצמאים לא הפרישו כספים לביטוח פנסיוני, לכן רבים מהם הגיעו לגיל הפרישה מהעבודה ללא אפשרות לקבל קצבה חודשית, מעבר לקצבה שמקבלים מהמוסד לביטוח לאומי. אם העצמאי לא דאג לחסכונות, נכסים ותיק השקעות הוא נאלץ להתמודד עם קשיים כלכליים לאחר סגירת העסק או הפרישה מעבודתו, לכן זהו חוק שנועד לדאוג לעצמאים ולהבטיח את רווחתם הכלכלית בגיל הפרישה.

כדאי להכיר את הנתונים הבאים (לפני אישור חוק פנסיה לעצמאים) – על פי הלמ”ס, 12.5% מכלל המועסקים במשק הם עובדים עצמאים. חלקם הגדול לא הפריש כספים לפנסיה, לכן החוק בא לתקן זאת. חשוב לזכור כי עצמאים, שלא כמו שכירים, לא היו זכאים לקבל דמי אבטלה, לכן החוק מסדיר גם נושא זה ומקנה זכאות לעצמאים שסוגרים את העסק לקבל דמי אבטלה, בתנאים מסוימים המפורטים בהוראות החוק.

חוק פנסיית חובה לעצמאים קובע שהעצמאי, כולל עוסק פטור, חייב להפקיד לחיסכון הפנסיוני עד 16.5% מההכנסה החייבת שלו במס, וזאת בהתאם לתקרת ההפקדה שנקבעה בתקנות מס הכנסה.

 

שיעור ההפרשה המינימלי לביטוח הפנסיוני:

  • עבור חלק ההכנסה עד לגובה חצי מהשכר הממוצע במשק, כלומר 71,220 ₪ בשנת המס (נכון ל-2023), יש להפקיד 4.45% מההכנסה.
  • עבור יתרת ההכנסה של העצמאי ועד לגובה השכר הממוצע במשק, כלומר עד סכום של 142,440 ₪ בשנה (נכון ל-2023) יש להפקיד 12.55%.
  • העצמאים אינם נדרשים להפקיד סכום נוסף עבור חלק ההכנסה שמעל השכר הממוצע אך הם רשאים להגדיל את החיסכון לפנסיה ולהפריש סכומים גבוהים יותר.
  • את החישוב מבצעים מתוך ההכנסה הפנויה של העצמאי, כלומר לאחר הפחתת ניכויים המותרים בפקודת המס ובתקנות, ולפני ניכוי הניכויים בגין הפקדה לקרן השתלמות, לקופת גמל לקצבה או לביטוח פנסיוני.

 

מי חייב בהפרשה לפנסיה על פי חוק?

על פי חוק פנסיה לעצמאים כל העצמאים בטווח הגילים 60-21 חייבים להפריש כספים לביטוח פנסיוני, כלומר כל עצמאי שגילו בין 21 ועד 60, למעט מי שהיה בן 55 ביום בו נכנס החוק לתוקף.

 

כיצד מופרש הסכום החודשי?

ההפרשה החודשית המותרת לביטוח פנסיוני מחושבת על פי ההכנסה החייבת (במס) השנתית של הנישום, ומחלקים את הסכום ב-12 חודשים. העצמאי יכול להפקיד מדי חודש, אחת לרבעון או לקראת סוף שנת המס כדי שלא להפסיד את הטבות המס המשתלמות ולהימנע מקנס.

 

יתרונות חוק פנסיה לעצמאים

החוק עורר לא מעט מחלוקות וכעסים בקרב העצמאים בישראל, אך חשוב לזכור כי מטרתו היא להבטיח את העתיד של כל עוסק פטור או מורשה וכל עצמאי אחר שמגיעים לגיל הפרישה מהעבודה. החוק מקנה הטבות מס משתלמות לעצמאים והם יכולים להקטין את תשלומי המס ומס רווח הון, להפחית את התשלום לביטוח לאומי ולהגדיל את החיסכון וההון הכולל של החוסך.

 

הטבות המס לעובד העצמאי הן:

  • ניכוי סכום ההפקדה לביטוח הפנסיוני מתוך ההכנסה החייבת בתשלום מס, זו הוצאה מוכרת וההטבה מוגבלת להפקדה של עד 11% מההכנסה ולא יותר מסכום של 24,816 ₪ נכון ל-2023.
  • זיכוי מס בשיעור 35% משווי ההפקדה, בגין ההפקדות עד 5% מההכנסה ולא יותר מהסכום המקסימלי של עמית מוטב.
  • העצמאי יכול להפקיד 0.5% נוספים מההכנסה שלו, עד לסכום של 1,128 ₪ בשנה נכון ל-2023 ולקבל גם עבור הפקדה זו זיכוי של 35%, כל עוד הוא לא רכש ביטוח מועדף לאובדן כושר עבודה.

 

מה קורה במצב של אי הפקדה לחיסכון פנסיוני?

לאחר הגשת הדו”ח השנתי למס הכנסה, עצמאים שלא דיווחו על הפרשה לפנסיה, יקבלו דרישה מהמרכז לגבייה להפריש את הסכום המינימלי הקבוע בחוק על פי הכנסותיהם החייבות. אם העצמאי אינו מפקיד כספים לחיסכון הפנסיוני גם לאחר הדרישה המפורשת הוא צפוי לקנס בסך 500 ₪ לכל שנת מס שבה הוא אינו ממלא את הוראות החוק.

 

ומה לגבי דמי הביטוח הלאומי?

ההפקדה של העצמאי לביטוח פנסיוני מקטינה את גובה ההכנסה החייבת גם לצורך התשלומים לביטוח לאומי, לכן העצמאי שמפקיד לחיסכון פנסיוני ובחר לקבל הטבת ניכוי עד לתקרה המזכה זוכה להפחתה בתשלום שהוא חייב להעביר לביטוח לאומי בשיעור שיכול להגיע עד ל-17.83% מהסכום המופקד לביטוח לאומי.

 

לסיכום, לאן להפריש?

יש כמה אפשרויות העומדות בפניכם: קרנות פנסיה לעצמאיים, קופת גמל לעצמאים וכד’. כל אחת מהאפשרויות תעניק לכם את ההטבה במס. הנכם מוזמנים לפנות לייעוץ בנושא חובת הפרשה לפנסיה לעצמאים עם המומחים של מערכת UCAN2.

 

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי