אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
איך מתנהלים גם כשכיר וגם כעצמאי
עולם התעסוקה עובר שינויים רבים, במיוחד בשנים האחרונות וכתוצאה ממשבר הקורונה, וכיום יש מודלים חדשים של העסקה עבור עצמאים שהם פרילנסרים כמו מקדמי אתרים, כותבי תוכן, שליחים, מרצים ובעלי מקצוע נוספים. בנוסף על כך, במציאות הכלכלית המאתגרת של היום, רבים מהעובדים השכירים מחפשים מקורות הכנסה נוספים, לכן לא מעט מהם פותחים תיק ברשויות המס ועובדים כעצמאים או כפרילנסרים, במקביל לעבודתם כשכירים, ולעיתים עצמאי שכיר עובד באותו משלח יד ולפעמים הוא בוחר לעסוק בתחום אחר.
מה זה בדיוק עצמאי שכיר? מי יכול להיות שכיר ועצמאי ולמי זה מתאים? כיצד להתנהל נכון מול רשויות המס? למה חשוב לפנות לייעוץ מקצועי ולקבל ליווי מרואה חשבון מנוסה? המומחים של UCAN2 הכינו עבורנו מדריך בנושא עצמאי שכיר.
בשנים האחרונות ניתן לראות מגמת עלייה משמעותית במספר העסקים הקטנים הנפתחים במדינת ישראל, ובמקביל לכך חלו שינויים משמעותיים גם בעולם התעסוקה. כיום, לא מעט מהשכירים מחפשים מקורות הכנסה נוספים מעבר לשכר החודשי, בדרך כלל כדי להגדיל את ההכנסות המשפחתיות נטו. במקרים מסוימים מחליטים להיות שכיר ועצמאי כדי להגשים חלום ובמטרה להקים עסק חדש תוך כדי עבודה אצל המעסיק, וכך ממזערים סיכונים וסוללים את הדרך להקמת עסק משגשג.
ראוי לציין כי בשנים האחרונות החלו מודלים חדשים של העסקה במשק הישראלי, וחברות שונות החלו להעסיק פרילנסרים בתמורה לקבלת חשבונית מהעצמאי. מאחר ויש עצמאים שהם פרילנסרים העובדים מול חברה גדולה בתמורה להוצאת חשבונית, צצו כמו פטריות אחרי הגשם חברות המספקות שירות עבור שכיר עצמאי, וכך הפרילנסר לא צריך להתמודד עם רשויות המס והביורוקרטיה הכרוכה בניהול עסק, ולמעשה העצמאי מקבל תלוש שכר כמו כל שכיר אחר במשק. בעזרת שירות עצמאי שכיר הפרילנסר שומר על הסטטוס של מעמד עצמאי, ובפועל הוא מתנהל כמו שכיר לכן הוא לא צריך להגיש דיווחים לרשויות המס ולעבוד עם רואה חשבון.
הפתרון לשירות עצמאי שכיר במקביל מתאים לפרילנסרים ולבעלי מקצועות חופשיים בתחומים מסוימים. כולם יודעים כי שליחים של חברות משלוחי האוכל נדרשים לספק חשבונית לכן רבים מהם משתמשים בשירות עצמאי שכיר, וחשוב לזכור כי החברה אינה מעסיקה אותם במודל המקיים יחסי עובד מעביד. פתרון זה מתאים לרבים מהפרלינסרים שהם במעמד עצמאי, ובהם מקדמי אתרים, כותבי תוכן, אנשי שיווק דיגיטלי, מרצים, מורי ספורט וכו’, כמו כן זהו פתרון מעולה המאפשר לשכיר המבצע עבודה חד פעמית להפיק חשבונית חוקית בגין העסקה שבוצעה, וזאת ללא צורך לפתוח תיק ברשויות המס.
כדאי לדעת כי ועדת השרים לחקיקה אישרה לאחרונה את מסלול “עצמאי כמו שכיר”, זהו מסלול אטרקטיבי לפרילנסרים המאפשר להם לשמור על סטטוס של עצמאי ולהפיק לעצמם תלוש משכורת, לשלם דמי ביטוח לאומי כנדרש בחוק וליהנות מרשת ביטחון המאפשרת להם לקבל דמי אבטלה בהתאם לצורך וגם להפריש כספים לחיסכון הפנסיוני ולמשוך ממנה כסף, לטובת ימי מחלה, חופשה, מעבר דירה, אבטלה וכדומה. יש ללמוד את החקיקה כדי להתנהל נכון מול רשות המיסים, לכן בכל שאלה כדאי לפנות למומחים של UCAN2 ולקבל ליווי מקצועי.
יש שתי אפשרויות להיות עצמאי שכיר במקביל:
כאמור, שכיר עצמאי חייב להתנהל על פי החוקים ותקנות המס, זהו מעמד ייחודי ויש לפעול נכון מול רשויות המס השונות כדי להימנע מבעיות מול רשויות המס ועל מנת להבטיח את מלוא הזכויות המגיעות על פי החוק הקיים. במיוחד יש להפקיד על התנהלות מול ביטוח לאומי ומס הכנסה.
כל עובד חייב בתשלום ביטוח לאומי שכיר ועצמאי כאחד, לרבות תשלום דמי ביטוח בריאות. שכיר משלם לביטוח לאומי דרך תלוש השכר שלו, בעוד עצמאי משלם מקדמות מידי חודש ובסוף השנה נערך חישוב סופי בהתאם לגובה ההכנסות שלו.
החישוב של ביטוח לאומי שכיר ועצמאי נעשה על פי ההכנסות כעצמאי, תוך התייחסות להכנסת העצמאי כשכיר, ואם ההכנסה החודשית שלו כשכיר גבוהה מ-45,075 ₪ (נכון ל-2022) הכנסתו כעצמאי לא תחויב בביטוח לאומי וביטוח בריאות, והאם ההכנסה כשכיר נמוכה מסכום זה הכנסתו כעצמאי תחושב לפי הכללים והשיעורים שנקבעו לחישוב דמי ביטוח לאומי לעצמאי, כל עוד הכנסתו כשכיר ועצמאי יחד לא עולה על התקרה שנקבעה.
חישוב מס הכנסה לעובד שכיר מבוסס על פי ההכנסה השנתית, ובהתאם למדרגות המס שנקבעו בתקנות. השכיר משלם מס הכנסה המנוכה ישירות מהשכר החודשי שלו, לעומת עצמאי הנדרש בתשלום מקדמות מס הכנסה אחת לחודש או חודשיים, ובנוסף העצמאי חייב להגיש דוח שנתי. עצמאי יכול לקבל החזרי מע”מ על ההוצאות המוכרות בבית העסק.
שכיר ועצמאי נדרש להגיש דוח שנתי למס הכנסה ובסעיף ההכנסות עליו לפרט את ההכנסות והזיכויים שניתנו לו כשכיר, והוא לא צריך לדווח על הוצאות העסק שהוחזרו על ידי המעסיק שלו במסגרת עבודתו כשכיר. בנוסף, יש לבצע תיאום מס עצמאי ושכיר כדי לקבל החזרים אם מגיע.
המודל של עצמאי שכיר הופך לנפוץ בתקופה האחרונה, הן בגלל מודל התעסוקה החדש והן בגלל התופעה שבה שכירים חייבים להגדיל את מקורות ההכנסה שלהם. כדי להיות שכיר עצמאי ניתן לפתוח תיק ברשויות המס, לרבות תיק ביטוח לאומי שכיר ועצמאי, ויש שכירים הפותחים תיק עוסק פטור המאפשר להם הכנסות שנתיות עד 102,292 ₪, ללא צורך בגביית מע”מ ובדיווחים חודשיים או דו חודשיים למס ערך מוסף, אך יש סוגי עיסוק המחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה.
אפשרות נוספת כאשר צריכים להפיק חשבונית מס חוקית, אך לא מעוניינים בכל הבירוקרטיה הכרוכה בפתיחת תיקים ברשויות המס ובשירותי הנהלת חשבונות וראיית חשבון, היא לקבל שירות מחברה המציעה שירותי הפקת חשבונית עבור עצמאי שכיר. זהו פתרון נוח וחוקי, ועמלת השירות בשוק זה היא בטווח של 2.5% עד 5%.
המעמד של שכיר ועצמאי במקביל מתאים לפרילנסרים בתחומים שונים ולכל שכיר המעוניין לשפר הכנסות ולבצע עבודות מידי פעם כנגד חשבונית. מאחר והשכיר לא רשאי להוציא חשבונית מס בגין עבודה פרטית שהוא ביצע, עליו להפיק חשבונית דרך חברה המציעה שירות זה, או שעליו להחליט להקים עסק עצמאי, ולנהל את העסק על פי התקנות והחוקים.
למעשה, המעבר להיות שכיר ועצמאי מתאים לכל אדם המעוניין להגדיל את הכנסותיו ולייצר לעצמו מקורות הכנסה חדשים. יש שכירים המחליטים לפתוח עסק במקביל לעבודתם אצל המעסיק, כך הם פותחים עסק קטן במקביל לעבודה הרגילה ואם העסק מצליח לרוב הם יעזבו את העבודה ויהפכו לעצמאים בלבד.
כפי שציינו, שכיר שהוא גם עצמאי יכול להוציא לעצמו תלוש שכר, לשלם לביטוח לאומי כנדרש בחוק, להפריש כספים לביטוח הפנסיוני ולקרן השתלמות, וליהנות מתנאים סוציאליים מלאים, לרבות דמי אבטלה, מחלה וחופשה, בדיוק כמו שכירים.