1-700-700-655 חודש מתנה

עלויות מעביד

דברים שאולי לא לקחתם בחשבון

העסקת עובדים חייבת להתנהל על פי החוק והכללים, ומעסיק שמפר את חוקי העבודה חשוף לתביעות מאחר שזו עבירת פלילית לכל דבר ועניין. לכן, כל עצמאי כמו עוסק מורשה וכמובן גם בעלים של חברה בע”מ, חייבים לחשב נכון את עלות העסקת העובדים בעסק, ובנוסף עליהם למסור לעובד הודעה בכתב המפרטת את תנאי ההעסקה, בתוך חודש ימים מתחילת העבודה, והמעסיק יכול לחתום עם העובד על חוזה עבודה אישי. 

כאשר מעסיקים עובד או מספר עובדים בעסק, המעסיק חייב לקחת בחשבון שמעבר לשכר הברוטו שעליו לשלם לעובד יש עלויות מעביד החלות עליו, ובמדריך זה המומחים של מערכת הנה”ח באינטרנט UCAN2 עושים סדר בנושא ומפרטים מהן העלויות הנלוות שחלות על המעביד.

 

הכירו את עלויות המעביד הבולטות ביותר

כל עצמאי המעוניין להעסיק עובדים חייב לתמחר נכון את השכר שהוא צפוי לשלם לעובדים, וניתן לחשב את שכר הברוטו של העובד לפי שכר גלובלי, יומי או שעתי. יחד עם זאת, יש עוד מגוון עלויות החלות על המעסיק, ובעזרת חשבי שכר ואנשי מקצוע כמו רואי חשבון מוסמכים, יש לבצע חישוב מדויק של עלויות מעביד כדי להיערך פיננסית נכון ולהימנע מהפסדים וקשיים בעסק.

כדאי לדעת כי ישנם מעסיקים המחשבים את העלויות הנוספות להעסקת העובדים בבית העסק באמצעות נוסחה מהירה שבה מכפילים את שכר הברוטו של העובד ב-1.3. זו שיטה מהירה וקלה להערכת עלויות המעביד אך התוצאה אינה מדויקת לכן מומלץ לחשב את העלויות הנוספות של המעביד בעזרת אנשי מקצוע מנוסים כמו חשבי שכר ורואי חשבון.

באופן כללי, עלות מעביד מגיעה בדרך כלל ל-20% עד 30% משכר הברוטו של העובד, אך יש להתייחס לגורמים נוספים כמו הסכמים קיבוציים, צווי הרחבה, דיני העבודה בישראל ועוד. לפניכם רשימה מפורטת של עלויות המעביד הבולטות ביותר:

פנסיה – החל משנת 2008 נכנס לתוקף צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף שחל על כלל העובדים במשק. כל מעסיק חייב על פי חוק להפריש כספים לביטוח הפנסיוני עבור העובדים שלו, ובנוסף גם העובד מפריש חלק משכרו לטובת הביטוח הפנסיוני, כאשר המעסיק חייב בנוסף להפריש סכום מסוים לקרן פיצויים פיטורים עבור העובדים. שיעור ההפרשות מהשכר של העובד הוא 18.5% כאשר העובד מפריש 6% והמעסיק מפריש 12.5%, מתוכם 6.5% לרכיב התגמולים ו-6% לרכיב הפיצויים.

הבראה – המעסיק חייב לשלם לעובד דמי הבראה בהתאם לוותק של העובד או לפי התנאים שנקבעו בחוזה עבודה קיבוצי, והעובד אינו רשאי לוותר על דמי ההבראה או על חלק מהם, לכן אלו עלויות מעביד שיש לחשב נכון. בשנת 2023 העלות של יום הבראה עומדת על 418 ₪ לעובדים במגזר הפרטי.

שי לחג – ברוב המקרים ההוצאות עבור קניית שי לחג עבור העובדים אינן משמעותיות, אך עדיין אלו עלויות מעביד שיש לחשב ולהתייחס אליהן, ובנוסף חשוב לבחון עלות זו מבחינת היבטי המס. חשוב לציין כי אין חוק המחייב את המעסיק להעניק שי לחג לעובדיו, אך ברוב המקרים המנהג מעוגן בחוזה עבודה או בהסכם קיבוצי, ויש עובדים מסוימים כמו עובדי קבלן וחברות ניקיון, שמירה ואבטחה הזכאים לקבל מתנות ושי לחג פעמיים בשנה.

ביטוח לאומי – התשלום של דמי ביטוח לאומי עבור עובדים שכירים מבוצע על ידי המעסיק וחלקו מנוכה מתוך השכר ברוטו שהעובד מקבל. על חלק השכר עד ל-60% מהשכר הממוצע (7,522 ₪ נכון ל-2024) הניכוי עבור דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עומד על 3.5% מהשכר ברוטו ועל חלק השכר מעל 60% מהשכר הממוצע במשק ועד ההכנסה המרבית מנכים משכר העובד דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בסך 12%.

חופשות – המעסיק חייב לשלם לעובדים שלו את דמי החופשה בסכום השווה לשכר הרגיל של העובד, ואם השכר מורכב משכר בסיס + עמלות כוללים את העמלות בשכר הרגיל כדי לחשב את דמי החופשה. העובד צובר ימי חופשה מידי חודש והם מופיעים בתלוש השכר שלו ובאפשרותו לממש את ימי החופשה במהלך השנה, ואם הוא עוזב את העבודה ויש לו ימי חופשה שלא מומשו הוא זכאי לקבל תגמול בתלוש השכר.

נסיעות – העובדים זכאים לקבל החזר נסיעות עבור כל יום שבו הם השתמשו בתחבורה כדי להגיע לעבודתם, אלא אם המעסיק מארגן הסעות מטעמו. גובה ההחזר שחל על המעסיק עבור הוצאות נסיעה ליום נקבע בהתאם לשווי תעריף הנסיעה באוטובוס ועד התקרה היומית שנקבעה שעומדת על 22.60 ₪, או לפי העלות של הסדר נסיעה חודשי אזורי / ארצי, לפי הנמוך מביניהם.

 

מה החוק אומר על עלויות אלה?

החוק בישראל קובע אילו עלויות חלות על המעביד, לכן המעסיק חייב להתייחס נכון לחוקים המגנים על העובדים, בדגש על הזכויות הסוציאליות שמגיעות לעובדים על פי חוק, למשל חוק שכר המינימום, חוק פנסיה חובה וכיוצא בזה.

מעבר להתייחסות לחוקים הנוגעים לעלויות המעביד חשוב להתייחס נכון להיבטי המיסוי הנוגעים לשכר העובד, למשל תשלום מס הכנסה על פי השיטה של מדרגות המס, תשלום דמי ביטוח לאומי, דמי ביטוח בריאות ועוד. חשוב לדעת כי החוקים בישראל מגדירים את הניכויים שהמעסיק רשאי לנכות משכר העובד, לדוגמה הפרשות לביטוח פנסיוני (קרן פנסיה או קופת גמל), השתתפות של העובד בעלות הארוחות, הפרשות לקרן השתלמות וכו’.

 

האם עלויות אלה מוכרות ברשויות?

בהחלט כן. עלות מעביד, בין אם הוא עוסק מורשה ובין אם חברה בע”מ, היא עלות המוכרת על ידי הרשויות השונות ובראשן רשות המיסים. עלויות המעביד מהוות מרכיב מרכזי ובדרך כלל גם משמעותי מאוד בהוצאות המעסיק לכן יש לחשב עלויות אלה נכון, בעזרת אנשי מקצוע מנוסים, ובעת חישוב עלויות המעסיק יש להתייחס לחוקים המגנים על העובדים. חלק מעלויות המעביד הן הוצאות מוכרות לכן חשוב לדווח עליהן כדי להקטין את גובה המס שחל על העוסק או החברה.

 

האם יש מעסיקים המחסירים חלק מהתשלומים?

כדאי לדעת כי עלויות המעביד בישראל עלו משמעותית בשנים האחרונות בגלל העלאת שכר המינימום וקיצור שבוע העבודה, לכן אין להקל ראש בהוצאות אלו. במקרים מסוימים המעסיק מחסיר חלק מהתשלומים החלים עליו, לעיתים מתום לב ולעיתים באופן מכוון כדי לחסוך בהוצאות העסק.

לכן, העובדים חייבים לדעת כי יש שלל חוקים המגנים על זכויותיהם, ובכל מקרה שבו המעסיק מחסיר חלק מהתשלומים המגיעים לעובד באפשרותו של השכיר לתבוע את המעסיק שלו בבית הדין לענייני עבודה.

כל מעסיק חייב להקפיד על חישוב נכון של העלויות שעליו לשלם בגין השכר של העובד, ואם המעסיק אינו משלם עלויות אלו הוא חשוף לתביעה.

 

למה זה מסובך לחשב עלות מעביד?

החישוב של עלות מעביד אינה פשוטה מאחר שיש להתייחס למשתנים רבים ובהם תנאי ההעסקה, היקף המשרה ושעות העבודה, חוקים המגנים על העובדים, תקנות, זכויות שנקבעו בחוקים, הסכמים קיבוציים ועוד. בפועל, לכל עובד מחשבים עלות מעביד שונה לכן רק אנשי מקצוע מיומנים יכולים לחשב נכון את העלויות הנלוות לשכר הברוטו, תוך התייחסות לנושא של הוצאות מוכרות.

 

נכתב ע”י:

יורם שיפר –  רו”ח, מבעלי משרד רו”ח זיו, שיפר ושות’,
יזם אינטרנט בלתי נלאה, מפתח המערכת UCAN2
ועוד כמה וכמה מערכות אחרות שנועדו לעזור לבעלי עסקים לעוף אל עבר הזריחה.
הוא גם מנגן על חצוצרה, מופיע עם תזמורת כלי הנשיפה כלים שלובים ובסך הכל.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי