אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
בעת פתיחת עסק חדש עלינו להחליט האם לפתוח תיק עוסק מורשה או תיק עוסק פטור, זו אחת מהשאלות הנפוצות ביותר בקרב יזמים המעוניינים להפוך לעצמאים. לכן חשוב לדעת כי ההחלטה על צורת ההתאגדות העסקית אינה פשוטה ויש להתייחס למספר גורמים כגון: סוג העסק שמתכננים להקים, מחזור הכנסות צפוי, מטרת העסק, מאפייני קהל היעד ועוד. מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון מוסמך ומנוסה כדי לקבל החלטה שקולה ועניינית, ולאחר בחירת סוג ההתאגדות העסקית יש שלושה שלבים עיקריים לפתיחת התיק ברשויות המס.
רשויות המס והחוקים בישראל מכירים בשלוש צורות של התאגדות עסקית – עוסק מורשה או פטור וחברה בע”מ. עוסק פטור מתאים לעצמאים שמחזור העסקאות השנתי שלהם נמוך יחסית ולא עובר את התקרה שנקבעה בתקנות ועומדת נכון לשנת 2021 על סכום של 99,893 ₪ בשנה. למעשה, עוסק פטור מתאים לפרילנסרים, לבעלי עסקים קטנים, לסטודנטים ולמורים המעוניינים בהכנסה נוספת ולעוסקים עצמאים המתכננים להקים עסק קטן ללא צורך בדיווחים חודשיים לרשויות המס ובעבודה חשבונאית מורכבת. כאשר עוסק פטור חוצה את רף ההכנסות השנתי שנקבע עליו לדווח על כך למע”מ ולשנות את צורת ההתאגדות העסקית לעוסק פטור או לחברה בע”מ.
עוסק מורשה מתאים ליזמים ולבעלי מקצועות חופשיים החייבים ברישום עוסק מורשה, ללא קשר למחזור העסקאות השנתי. כאשר עונים על השאלה עוסק מורשה או פטור, יש לבדוק את רשימת ענפי הפעילות שמס ערך מוסף קבע לגביהם חובת רישום כעוסק מורשה. כך לדוגמה, יש סוגי עיסוק המחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה כמו אדריכלים, מהנדסים, טכנאים, יועצים, עורכי דין, רופאים, רואי חשבון, נותני שירותים למופעים אמנותיים, מרצים, מתווכים, בעלי בית ספר לנהיגה, בעלי גנים ובתי ספר פרטיים, מתווכי רכב ועוד.
יזם המעוניין לפתוח תיק ברשויות המס בישראל ולהיות עצמאי נדרש לבחור את סוג ההתאגדות העסקית בעת פתיחת התיק במע”מ, וכל עוד הוא צופה שמחזור העסקאות השנתי יהיה נמוך מתחת לתקרה שנקבעה, והעיסוק שלו לא מחייב רישום כעוסק מורשה, הוא יכול לפתוח תיק עוסק פטור.
מומלץ להיעזר ולהתייעץ עם רואה חשבון מנוסה טרם פתיחת התיקים ברשויות המס כדי לקבל החלטה שקולה ונכונה. ישנם שיקולים נוספים לפתיחת עוסק מורשה או פטור, לדוגמה האפשרות לקזז מע”מ תשומות, תדמית, מאפייני הלקוחות (אם מתכננים לעבוד בעיקר עם לקוחות עסקיים עדיף עוסק מורשה), הוצאות שוטפות ועוד.
כאשר בוחנים מה עדיף – עוסק מורשה או פטור, חשוב להתייחס ליתרונות ולחסרונות של כל צורת התאגדות עסקית. עוסק מורשה נחשב לעסק רציני ובטוח יותר בעיני הלקוחות, הוא רשאי לקזז מע”מ מההוצאות שלו, עליו להפיק חשבונית מס ולגבות מע”מ מהלקוחות ואין לו מגבלה מבחינת מחזור העסקאות השנתי. עם זאת, ההוצאות של עוסק מורשה גבוהות יותר לעומת הוצאותיו של עוסק פטור מאחר ועליו להגיש דיווח חודשי או דו חודשי לרשויות המס.
עוסק פטור לא רשאי לגבות מע”מ מהלקוחות, עליו להפיק קבלות בלבד והוא לא רשאי לקזז מע”מ תשומות. כמו כן, אם נדרשת השקעה בציוד ובמכונות להקמת העסק בדרך כלל עדיף לפתוח תיק עוסק מורשה.
לסיכום, כאשר בודקים מה עדיף – עוסק מורשה או פטור, ישנם שיקולים שונים המחייבים התייחסות נכונה, לכן תמיד כדאי להתייעץ עם רואה חשבון או גורם מקצועי אחר. בנוסף כדאי לרכוש מנוי לתוכנה להפקת חשבוניות ולהנהלת חשבונות באינטרנט כדי לנהל את העסק החדש במקצועיות, בנוחות וביעילות, לחסוך הוצאות וליהנות מתדמית של עסק ירוק.
הביורוקרטיה בפתיחת עוסק מורשה מחייבת רישום ופתיחת תיק בכל אחת מרשויות המס. יש לפתוח תיק במס ערך מוסף, במהלך פתיחת התיק במע”מ יש להצהיר מה צפוי להיות גובה ההכנסות השנתי של העסק החדש ולציין מהו העיסוק, ובהתאם למחזור ההכנסות הצפוי וסוג העיסוק קובעים האם העצמאי חייב לפתוח תיק עוסק מורשה או שהוא יכול לפתוח תיק עוסק פטור. בפתיחת התיק במע”מ ממלאים טופס 821 לרישום העסק החדש.
כפי שציינו יש בעלי מקצוע וסוגי עיסוק המחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה בלבד, וזאת בהתאם לקבוע בסעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום), ללא תלות בגובה ההכנסות של העצמאי. לאחר פתיחת התיק במע”מ ממשיכים למס הכנסה, יש למלא טופס פתיחת תיק עובד עצמאי (טופס 5329), ואם מתכננים להעסיק עובדים יש לפתוח גם תיק ניכויים.
בשלב האחרון לבירוקרטיה הכרוכה בפתיחת עוסק מורשה יש להירשם במוסד לביטוח לאומי. ניתן למלא ולשלוח באופן מקוון או בדואר טופס דין וחשבון רב שנתי המהווה רישום בביטוח לאומי כעובד עצמאי. אם העוסק המורשה מעסיק עובדים בעסק החדש חלה עליו חובה לנכות במקור דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות מהשכר המשולם לעובדיו, ועליו להעביר את התשלומים לביטוח לאומי.
הביורוקרטיה הכרוכה בפתיחת תיק עוסק פטור דומה יחסית לתהליך פתיחת תיק עוסק מורשה. כדי לפתוח עוסק פטור העצמאי חייב למלא טופס 821 במע”מ ולהצהיר על גובה ההכנסות הצפוי, בהמשך עליו לבקר במס הכנסה ולמלא טופס 5329, אפשר באופן מקוון. לאחר פתיחת התיק במס הכנסה העוסק הפטור צריך להירשם כעובד עצמאי גם במוסד לביטוח לאומי.
ראוי לציין שבמס הכנסה לא מבחינים בין ההתנהלות של עוסק פטור לעוסק מורשה, ולמעשה ההבדל המרכזי נוגע רק לענייני מע”מ ודיווח. עוסק פטור נדרש בדיוק כמו עוסק מורשה להירשם במשרדי מע”מ, מס הכנסה וביטוח לאומי, ובדרך כלל מספר העוסק שלהם יהיה תעודת הזהות.
כדאי לדעת כי עוסק פטור נדרש לדווח למע”מ על מחזור העסקאות שלו פעם בשנה בלבד, לעומת עוסק מורשה החייב בדיווח חודשי או דו חודשי.
המומחים של UCAN2 מסבירים לנו שלכל עסק ותחום פעילות עסקית יש דרישות ותנאים ספציפיים וייחודיים רק לו. לכן, כדאי לקבל את ההחלטה האם לפתוח עוסק פטור או מורשה בעזרת אנשי מקצוע מנוסים כמו רואה חשבון או יועץ מס. לאחר ההחלטה ובחירת צורת התאגדות המתאימה ביותר לעצמאי יש להקפיד על ניהול ספרים ודיווח לרשויות המס, והדרך הנכונה והיעילה ביותר להתנהלות עסקית חוקית ותקנית היא באמצעות תוכנת הנהלת חשבונות מקוונת באינטרנט.
המומחים של UCAN2 הכינו עבורנו טבלה המשווה ומסכמת את ההבדלים והנתונים החשובים ביותר שיסייעו לנו לקבל החלטה נכונה ועניינית האם לפתוח עוסק מורשה או עוסק פטור:
עוסק פטור | עוסק מורשה | |
מחזור הכנסות שנתי | עד 102,292 נכון ל-2022 | ללא הגבלה |
קבלות/חשבוניות | רשאי להפיק קבלות בלבד | חייב להפיק חשבוניות מס/קבלה |
פתיחת עסק | פתיחת תיק במע”מ, מס הכנסה וביטוח לאומי | פתיחת תיק במע”מ, מס הכנסה וביטוח לאומי |
דיווח למע”מ | פעם בשנה | דיווח חודשי או דו חודשי |
גבייה ותשלום למע”מ | פטור מגביית מע”מ, לכן אינו צריך להעביר מע”מ, אך גם אינו רשאי לקזז מע”מ תשומות | חייב לגבות מע”מ בכל עסקה, לדווח ולהעביר מע”מ, ורשאי לקזז מע”מ תשומות |
תדמית | עסק קטן | תדמית טובה יותר מעוסק פטור |
בשורה התחתונה, יש יתרונות וחסרונות לכל החלטה שתקבלו, לכן רגע לפני הרישום ופתיחת התיקים ברשויות המס כדאי לפנות לייעוץ מקצועי ולהבין איזו צורה התאגדות עסקית מתאימה ומשתלמת לכם.