1-700-700-655 חודש מתנה

טופס 856

מה חשוב לדעת על טופס 856?

מהו טופס 856? מי נדרש למלא ולהגיש דיווח 856 מקוון? מה המבנה של הטופס הייעודי? למי ואיך מגישים את הטופס ומדוע כדאי להיעזר ברואה חשבון מוסמך? המומחים של מערכת UCAN2 הכינו מדריך בנושא מילוי והגשת טופס 856 למשרד מס הכנסה, זהו טופס ייעודי המהווה דוח שנתי ובו קיים פירוט על תשלומים החייבים בניכוי מס במקור, וכל מי שמשלם תשלום החייב בניכוי מס במקור נדרש להגיש את הדוח, בכל שנת מס.

 

מהו טופס 856?

סעיף 166 לפקודת מס הכנסה קובע שכל אדם שניכה מס במקור על פי הוראות סעיף 164 חייב להעביר את תשלום המס לפקיד השומה במועד שנקבע, ובנוסף עליו לדווח על כך בהתאם למועד שנקבע בפקודה. לכן, טופס 856 הוא דוח שנתי על ניכוי מס במקור והטופס כולל דיווח ומידע על כל התשלומים שהנישום העביר לספקים ולנותני שירותים אחרים בארץ או בחו”ל במהלך שנת המס.

בפועל, כל נישום המבצע תשלומים החייבים בניכוי מס במקור חייב למלא את הטופס, בין אם המס נוכה במקור ובין אם לא. ראוי לציין כי חובת המס חלה על המוטב, כלומר על מקבל התשלום, אך החובה לדווח למס הכנסה חלה על הנישום המשלם לספק או לנותן שירות.

למעשה, הטופס הייעודי (856) מהווה דוח המרכז את כל הסכומים והתשלומים שחייבים בניכוי מס במקור שהנישום שילם לספקים ולנותני שירות במהלך שנת המס, והפרטים בדוח השנתי חייבים להתאים לרישום בספרי העסק של הנישום.

 

מי צריך למלא אותו ובאיזה מצב?

כפי שציינו, כל עצמאי וכל נישום שמשלם לספקים או לנותני שירות תשלומים החייבים בניכוי מס במקור על ידו – חייב למלא ולהגיש טופס 856 למס הכנסה, גם אם הנישום עצמו זכאי לפטור מניכוי מס במקור.

באופן כללי, התשלומים שחייבים ניכוי מס במקור כוללים את האפשרויות הבאות:

  • תשלום לספקים ו/או לנותני שירותים לעסק, כולל קבלנים.
  • תשלומים שהועברו לעובדים זרים.
  • תשלומים שהופקדו לקרנות הפנסיה.
  • תשלומים שהועבר למוסד לביטוח לאומי.
  • תשלומים שונים לרשויות ממשלתיות.

בעל עסק שמעסיק עובדים נדרש להגיש דיווח שנתי על ניכויים מהמשכורות ומשכר העבודה שהוא שילם לעובדיו, באמצעות טופס 126, והדוח השנתי במסגרת טופס 856 נועד לדיווח על ניכויים מתשלומים לספקים ולנותני שירותים, כלומר ניכויים שלא הופחתו או נוכו ממשכורות ומשכר עבודה.

את הטופס והדוח השנתי יש למלא ולהגיש עד 30 באפריל עבור שנת המס החולפת.

 

איך בנוי הטופס?

הטופס מורכב משני חלקים עיקריים. באופן כללי מבנה טופס 856 כולל את החלקים הבאים:

חלק א’ – פרטים על המדווח, כולל מספר תיק ניכויים, שם העסק, סוג העסק וכדומה.

חלק ב’ – פירוט התשלומים לספקים ולנותני שירותים ששולמו במהלך שנת המס, לרבות סכום התשלום, מספר ספק או נותן שירות, סוג התשלום ופרטים אודות הניכוי במקור אם התקיים.

חשוב למלא את כל השדות הרלוונטיים ויש לדייק בנתונים בגלל חשיבות הטופס. הנתונים בטופס חייבים להתאים לנתונים הקיימים בספרי החשבונות והניהול של העסק. ראוי לציין כי רק מי שחייב בניכוי מס מתשלומים לספקים ולנותני שירותים חייב למלא ולהגיש את הדיווח השנתי למס הכנסה, ומאחר שעוסק פטור אינו חייב בניכוי מס במקור לאור השינוי שהוחלט עליו לפני מספר שנים, הוא אינו נדרש במילוי והגשת הטופס הזה.

אם הוגש דוח לא תקין הוא לא ייקלט במס הכנסה, ופקיד השומה עשוי שלא להכיר בהוצאות שהעצמאי שילם, לכן יש לדייק במידע ובנתונים וכיום ניתן לבצע בדיקה של הטופס לפני שליחתו באמצעות תוכנה ייעודית לבדיקת נכונות הטופס, אך עדיף להיעזר ברואה חשבון מנוסה.

 

למי ואיך מגישים את טופס 856?

יש למלא ולהגיש טופס 856 לרשות המיסים, מועד ההגשה שלך הטופס הוא עד 30 באפריל עבור שנת המס הקודמת. במקרים מסוימים ניתן לקבל אישור להגיש את הטופס עד סוף חודש מאי.

יש להגיש דיווח 856 מקוון בלבד, ניתן להפיק ולהגיש את הטופס הייעודי באמצעות תוכנת הנהלת חשבונות או תוכנת דיווח אחרת המאושרת על ידי רשות המיסים. אפשר להגיש את הטופס גם בעזרת רואה חשבון, ישירות מהמחשב שלו שמחובר למערכת המחשוב של רשות המיסים.

בכל שאלה ובקשה בנושא טופס 856 הנכם מוזמנים לפנות למומחים של מערכת UCAN2.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי