1-700-700-655 חודש מתנה

טופס 50

מה חשוב שתדעו על טופס 50?

מה זה טופס 50? איך הטופס קשור אל סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין? מי זכאי להגיש בקשה לקבלת פטור ממס שבח מקרקעין? אילו אישורים דרושים לקבלת טופס זה? האם יש תחליף לטופס 50? המומחים של מערכת UCAN2 הכינו כתבה בנושא טופס 50 ועונים על כל השאלות בנושא.

 

מה זה טופס 50?

ובכן, טופס 50 הינו טופס בקשה ייעודי לקבלת פטור ממס שבח מקרקעין, וזאת על פי סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין. סעיף 50 לחוק נועד לאפשר לזכאים פטור מתשלום מס שבח במקרים מסוימים המפורטים בחוק.

ראוי לציין כי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ”ג-1963, קובע שאדם אשר מוכר זכות במקרקעין בסכום הגבוה מהסכום שהוא שילם בפועל עבור אותה זכות, לכן נוצר לו רווח ריאלי (לאחר ניכוי הוצאות מותרות כמו שיפוצים, שכר טרחה, הוצאות מכירה וכד’), נדרש לשלם מס בגין הרווח שנוצר. יחד עם זאת, יש עסקאות המזכות בפטור מתשלום מס שבח בגין הרווחים שהופקו בעסקת המכר וכדי לממש את הפטור יש להגיש בקשה לקבלת אישור מס שבח לפי סעיף 50 לחוק מס שבח מקרקעין.

כדאי לדעת בשנת 2021 פורסמו הוראות חדשות הנוגעות לסעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין. ההוראות החדשות גרמו לבלבול רב בקרב יזמי וקבלני הבנייה. לכן, כדאי ליזמים ולקבלני הבנייה לפנות לייעוץ מקצועי על מנת לקבל פטור ממס שבח בהתאם להוראות ביצוע מס הכנסה מס’ 8/2021 ומס’ 9/2021. כמו כן, בשל מורכבות החוק והשינויים התכופים בנושא מס שבח מקרקעין מומלץ לכל אדם לקבל ליווי מקצועי לבדיקת זכאות לקבל פטור ממס שבח.

 

מי זכאי להגיש בקשה לפטור ממס שבח מקרקעין?

מס שבח חל על מוכר הזכות במקרקעין, הוא מחושב בשיעור של 25% מתוך השבח הריאלי שנוצר למוכר הזכות במקרקעין (דירת מגורים, בית פרטי וכדומה).

לפי סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין ניתן לקבל פטור ממס שבח במקרים כמו מכירת דירת מגורים מזכה. זהו הפטור השכיח ביותר בגין עסקת מכר שבה המוכר מחזיק בבעלות את דירת המגורים המזכה לפחות במשך 18 חודשים וכל עוד זו דירתו היחידה.

מקרים נוספים שבהם ניתן להגיש בקשה לפטור ממס שבח מקרקעין הינם:

  • מכירת דירת מגורים מזכה, כאשר המוכר מחזיק בדירה נוספת בבעלותו באופן חלקי או מלא.
  • מכירת דירה שהתקבלה במתנה מקרוב משפחה, בכפוף לכללים שנקבעו.
  • מכירת דירה שהתקבלה בירושה.
  • במקרים מסוימים במסגרת פרויקט מסוג תמ”א 38.
  • במקרים מסוימים בתוכנית פינוי בינוי.

 

באילו מקרים חל סעיף 50?

תקנות מס שבח מקרקעין (אישור על ריווח ממכירת זכות במקרקעין, הנתון לשומה לפי פקודת מס הכנסה), התשכ”ד-1963, כל נישום המבקש פטור מתשלום מס שבח לפי סעיף 50 לחוק חייב להגיש לפקיד השומה בקשה לצורך אישור מס שבח. פקיד השומה, בהתאם לסמכות שהוענקה לו לפי סעיף 50, רשאי להוציא אישור כללי, אישור לפרויקט או אישור פרטני.

לכן, על פי התקנות סעיף 50 המכונה גם טופס 50 חל על אדם שמבקש פטור ממס שבח לפי סעיף 50 לחוק מיסוי מקרקעין, והאדם חייב להגיש בקשה מסודרת לפקיד השומה.

 

אילו אישורים צריך להציג כדי לקבל את טופס 50?

כדי לקבל את טופס 50 יש להציג אישורים שונים ובהם:

  • הצהרה לגבי עסקת המכר והעברת הזכויות במקרקעין.
  • העתק של חוזה המכר.
  • נסח טאבו עדכני או אישור זכויות מרשות מקרקעי ישראל, או אישור זכויות מחברה משכנת.
  • מסמכים רלוונטיים לגבי הפטור, למשל צו קיום צוואה או צו ירושה.
  • הצהרה על נכונות הפרטים בעת הגשת הצהרה מקוונת (טופס 7005).

 

מהו תחליף טופס 50 ואיך ממלאים אותו?

טופס תחליף 50 נועד לרוכש הדירה מקבלן כאשר רוכשים דירה חדשה מקבלן שאין לו אישור טופס 50. בשל מורכבות הנושא חשוב למלא את הטופס הייעודי בעזרת רואה חשבון, יועץ מס או עורך דין.

 

אילו טפסים נחוצים לקבלת אישור לפי סעיף 50?

טופס 7016,טופס 7017, טופס 7017 א’, טופס 7501, טופס 7502, טופס 7503, טופס 5340.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי