1-700-700-655 חודש מתנה

חוק המזומנים

מטרת החוק והקשר לבעלי עסקים ועצמאים

החוק לצמצום השימוש במזומן אושר בכנסת בחודש מרץ 2018. מטרת חוק המזומנים היא לסייע לרשויות במאבק בהון השחור, בהלבנת הון, בהשתמטות מתשלומי מיסים ובמימון טרור. החוק עושה צדק עם הציבור הרחב של משלמי המיסים כחוק, וההגבלה על השימוש במזומן בעסקאות במשק נועדה בין היתר לעודד את הצרכנים לעבור לאמצעי תשלום דיגיטליים.

 

צמצום תופעת ההון השחור בישראל

חוק המזומנים הוא יוזמה של ממשלת ישראל כצעד לצמצום תופעת ההון השחור. היוזמה לחקיקה החלה בשנת 2014 כאשר הממשלה מינתה ועדה לבחינת צמצום השימוש במזומנים, בראש הוועדה עמד מנכ”ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר.
הוועדה הכינה מתווה הכולל דרכים להגבלת השימוש במזומן במטרה לצמצם את תופעת הכלכלה השחורה וההון השחור בישראל, ועל מנת להילחם בפשיעה הגואה ובתופעות כמו הלבנת הון. הממשלה אימצה את מסקנות הוועדה וביולי 2015 הוגשה הצעת חוק בנושא.
במרץ 2018 הכנסת אישרה את החוק בקריאה שנייה ושלישית, ולמעשה חוק המזומנים נכנס לתוקף ב-1 בינואר 2019. המחוקק החליט על שינוי הדרגתי בתשלום מזומנים בעסקאות במשק. בעסקה שמחירה מעל 11,000 ₪ העוסק לא רשאי לשלם או לקבל תשלום במזומן שעולה על 10% ממחיר העסקה או 11,000 ₪, הנמוך מבין השניים, כאשר החל מ-1 באוגוסט 2022 התקרה נקבעה לסכום של 6,000 ₪.
בעסקה המתבצעת בין אנשים פרטיים שאינם עוסק מורשה או עוסק פטור נקבעה מגבלה לסכום של עד 50,000 ₪, והחל מ-1 באוגוסט 2022 המגבלה תעמוד על 15,000 ₪, למעט עסקאות לרכישת כלי רכב בהן המגבלה על המזומן תישאר על סכום של 50,000 ₪. לכן, אם רוכשים מעוסק מוצר מסוים שמחירו 20,000 ₪, החוק מאפשר תשלום במזומן של לא יותר מ-2,000 ₪, ואם רוכשים מוצר שעלותו 200,000 ₪ ניתן לשלם עד 11,000 ₪ במזומן, ומ-1 באוגוסט 2022 ניתן לשלם עד 6,000 ₪ במזומן.

 

מה מטרת חוק המזומנים?

כאמור, הממשלה מנסה להילחם בתופעות כמו העלמת מיסים, הון שחור, מימון טרור, חשבוניות פיקטיביות, העלמות מס ופעילות פלילית. על פי המתווה שהוצע על ידי הוועדה שהוקמה, הוחלט על צמצום השימוש במזומן כדי להשיג את המטרות שנקבעו על ידי הממשלה, ובמקביל המחוקק מעוניין לעודד את הציבור לעבור לתשלום באמצעים דיגיטליים, מאחר ואלו אמצעים שקל לפקח עליהם.

ההגבלות על שימוש במזומן חלות על עוסק, אדם פרטי שאינו עוסק, תיירים, רואי חשבון ועורכי דין המספקים שירות עסקי ללקוח. המגבלה חלה גם על תשלום בשיקים. ההגבלות שנקבעו על שימוש בשיקים:

  • עוסק (כולל עוסק פטור או מורשה) לא יקבל או ייתן תשלום בשיק מהעסק בעבור עסקה, שכר עבודה, הלוואה, תרומה או מתנה, ללא כתיבת שם הנמען על ההמחאה.
  • אדם שאינו עוסק לא יכול לקבל תשלום בשיק בסכום העולה על 5,000 ₪ בגין עסקה או שכר עבודה, תרומה, הלוואה או מתנה, ושמו חייב להיות נקוב כנסב או כנפרע.
  • אין להסב שיק או לקבל שיק מוסב בלי ששמו ות”ז של המסב מופיעים בשיק.

 

מה הענישה הקבועה בחוק?

חוק המזומנים מפרט את הענישה אם עוברים על ההוראות שנקבעו. הענישה לעוסק היא קנס כספי הנקבע לפי סכום ההפרה. בגין ענישה על הפרה חוזרת, החוק קובע עיצום כספי בגובה ההפרה הקודמת יחד עם קנס על ההפרה האחרונה. אדם פרטי המפר את החוק צפוי לעונש בדומה לענישה שחלה על עוסק.

החוק משפיע על בעלי עסקים ועצמאים, עליהם להסתגל למגבלות החדשות ולהציע ללקוחות אמצעי תשלום אלקטרוניים כחלופה לתשלום במזומן. כדאי לבעלי עסקים לבחור תוכנת הנהלת חשבונות באינטרנט כדי לנהל ספרים כחוק, להפיק בקלות חשבוניות וקבלות, לעקוב אחר התזרים ולשפר ביצועים. בעזרת התוכנה הם יכולים לשלוח דרישת תשלום ללקוחות ולאפשר להם לשלם באשראי, באפליקציות תשלומים ובאמצעים אלקטרוניים נוספים, ויש לכך לא מעט יתרונות עבור העוסקים.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי