1-700-700-655 חודש מתנה

חברה נשלטת זרה

מה חשוב לדעת על הקמת חברה זרה?

מהי חברה נשלטת זרה? מהם שיקולי המס בעת הקמת חברה נשלטת זרה? כיצד קובעים את מקום הפקת ההכנסות לצורך חישוב מס? איך מחשבים מיסים בחו”ל? מהם מבחני שליטה וניהול תושבות בחברה זרה? מדוע חייבים ליווי מקצועי של רואה חשבון או יועץ מס כאשר מעוניינים להשקיע מחוץ לגבולות המדינה באמצעות חברה זרה? המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2 הכינו עבורכם מדריך מקצועי בנושא.

 

הקמת חברה זרה – שיקולי תושבות מס

חברה נשלטת זרה, באנגלית Controlled Foreign Corporation, הינה בפועל שיטת מיסוי הנוגעת לחברה תושבת חוץ, בהתאם לקריטריונים שנקבעו. כדאי לדעת כי הוראות החוק לגבי חברות מסוג זה נועדו לצמצם את כדאיות הסטת ההכנסות מחוץ לגבולות המדינה כדי להפחית או להימנע מחבות המס בגין הכנסות אלו.

סעיף 75ב לפקודת מס הכנסה מגדיר חברה נשלטת זרה כישות אשר עונה על התנאים המצטברים הבאים:

  • חבר בני אדם תושב חוץ.
  • מניות או זכויות אינן רשומות למסחר בבורסה או שהיקף המניות/הזכויות הרשומות למסחר נמוך משיעור של 30%.
  • שיעור המס שחל על ההכנסות הפסיביות במדינה הזרה אינו גבוה מ-15%.
  • רוב ההכנסות או הרווחים של החברה הינם פסיביים.
  • תושבי ישראל המחזיקים בעקיפין או במישרין מעל 50% מאמצעי השליטה.

מאחר שחברה תושבת ישראל חייבת לדווח ולשלם מס בישראל על הכנסותיה שהופקו וצמחו בארץ ובחו”ל, יש להתייחס לאמנות המס עליהן המדינה חתמה, וכדי למנוע כפל מס ישנה חשיבות לסוגיית התושבות של החברה. אם השליטה בתאגיד וניהול הפעילות היומיומיות, כמו גם קבלת ההחלטות החשובות והמהותיות ביותר בחיי החברה מתקבלות ומבוצעות בישראל, הרי החברה היא תושבת ישראל לענייני מס, והיא חייבת במס חברות על כלל ההכנסות שלה. לכן, נקבעו מבחני שליטה וניהול לקביעת מקום התושבות של החברה.

במילים פשוטות, המנגנון של חברה נשלטת זרה חל באופן כללי על בעל מניות שהוא תושב ישראל שהוא בעל שליטה בחברה זרה. בעל המניות בחברה הזרה שיש לה רווחים הנובעים מהכנסות פסיביות, רואים בו כמי שקיבל דיבידנד מאותם הרווחים, לכן יחול עליו מס רעיוני המוטל על דיבידנדים שלא חולקו, ובעל המניות יחויב בתשלום מס בישראל בשיעור 25%.

 

מבחני שליטה וניהול תושבות בחברה זרה

בדין הישראלי נקבעו מספר קריטריונים לצורך קביעת מקום השליטה והניהול על מנת לקבוע תושבות של חבר בני אדם מאחר שמקום התושבות משפיע על זכות המיסוי של מדינת ישראל על הכנסות שצמחו או הופקו מחוץ למדינה. ראוי לציין כי הביטוי שליטה וניהול אינו מופיע באופן מפורש בפקודת המס ואין לכך הגדרה, אך יש לכך התייחסות בפסיקות של בתי המשפט.

לכן, המונח שליטה אינו מתאר רק החזקת מניות בחברה, לפיכך הבעלות המשפטית בחברה אינה מוכיחה ניהול ושליטה אלא מתייחסים ליכולת האפקטיבית לקבל החלטות ולהשפיע על כיוון התנהלות החברה, לרבות מתן הוראות מחייבות שיש להן השפעה מהותית, לכן מקום כינוס האספה של בעלי המניות בחברה אינו מהווה גורם מרכזי ומכריע לעניין קביעת התושבות, ובפועל מתייחסים למקום שבו נקבעת המדיניות האסטרטגית העסקית של החברה ולמקום שבו מתקבלות ההחלטות האסטרטגיות המהותיות המשפיעות על התנהלות וחיי החברה.

 

תושבות מס חברה זרה – מקום הפקת ההכנסות

פקיד השומה בוחן היטב את הנסיבות המצביעות על שליטה וניהול מישראל, ובמצב זה הוא יגדיר את החברה כתושבת ישראל, לכן היא חייבת לדווח לרשות המיסים בישראל ועליה לשלם מס חברות על כלל הכנסותיה העולמיות. אם פקיד השומה קובע כי הנסיבות מצביעות על שליטה וניהול מחוץ למדינת ישראל, במצב זה רואים בהכנסות של החברה כהכנסות שצמחו או הופקו בחו”ל לפי הכלל שנקבע בסעיף 4א(א)01) לפקודה, והכנסות החברה אינן חייבות במס חברות בישראל, וזאת בהתאם לקבוע בהוראות חברה נשלטת זרה (חנ”ז) וחברת משלח יד זרה (חמי”ז).

 

מהם שיקולי המס בנושא?

תושב ישראל יכול לצבור הכנסות בחו”ל באמצעות הקמת חברה זרה שאינה נחשבת לתושבת ישראל, ולרוב מקימים את החברה הזרה כדי להימנע מתשלום מס גבוה בישראל. אם החברה הזרה אינה מחלקת בפועל את ההכנסות שלה כדיבידנד לבעלי המניות הרי שלא נוצרת חבות מס בישראל, וכדי להתגבר על הבעיה הוחלט לקבוע מערכת מורכבת יחסית של הוראות בפקודת מס הכנסה כדי לאפשר גביית מס מתושבי ישראל המחזיקים במניות החברה הנשלטת הזרה, והם יחויבו במס על החלק היחסי בהכנסות של החברה כאילו הם קיבלו מהחברה דיבידנד.

סעיף 75ב לפקודה קובע את ההוראות המיוחדות שנוגעות לחברות זרות, והתנאי המרכזי הוא שרוב הכנסות החברה בשנת המס היו מהכנסות פסיביות או שרוב הרווחים הופקו מהכנסה פסיבית. לכן, רואים בבעל השליטה החברה כמי שקיבל דיבידנד עבור חלקו היחסי ברווחי החברה, וגם אם החברה הנשלטת הזרה אינה מחלקת את רווחיה בשנת המס, בעל השליטה (דיבידנד רעיוני) ימוסה במס דיבידנד וכאשר הדיבידנד יחולק בפועל עליו לשלם מס בחו”ל, ויש אפשרות לקבל זיכוי על המס ששולם במדינה זרה.

 

באילו מקרים יש צורך ברואה חשבון או במערכת הנהלת חשבונות?

הפעילות העסקית בחו”ל מחייבת ידע והבנה של דיני המס בישראל הנוגעים לפעילות מחוץ לגבולות המדינה, ויש להתייחס נכון לדיני המס הקיימים במדינה הזרה ולאמנות המס עליהן מדינת ישראל חתמה במרוצת השנים. זהו נושא מורכב המחייב התנהלות נכונה והיערכות מיטבית מראש כדי להימנע מכפל מס ועל מנת להבטיח חבות מס נמוכה יותר ולמנוע את תחולת המיסוי הישראלי.

למידע נוסף אנא צרו קשר עם המומחים של מערכת הנהלת חשבונות באינטרנט UCAN2.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי