1-700-700-655 חודש מתנה

העלמת מס

עבירה פלילית שהפכה למכת מדינה

בשנים האחרונות גוברת התופעה של העלמות מס ורשות המיסים מנסה להילחם בתופעה זו. העלמת מס היא עבירה פלילית חמורה, זו עבירה על חוקי המדינה המהווה גם עבירה מוסרית מאחר ומי שמעלים מס פוגע ומנצל את כספי משלמי המיסים מבלי שהוא לוקח חלק בעול המשותף החל על תושבי המדינה. מה ההגדרה בחוק של העלמת מס? אילו עבירות קיימות בתחום העלמות המס, האם חוק ההתיישנות תקף בנושא עבירות מס מסוג זה? המדריך הבא עושה סדר בנושא.

 

העלמת מס – הגדרה

השתמטות ממס המכונה גם העלמת מס היא עבירה פלילית, ההגדרה היא עריכת צעדים ופעולות באופן מגוון ולא חוקי על מנת להקטין את גובה המס שיש לשלם לרשות המיסים. חשוב להדגיש כי יש מגוון עבירות מס, והתופעה של העלמות מס הפכה למכת מדינה.

כדאי לדעת כי העלמת מס כוללת מספר עבירות מס כגון: עבירה על פקודת מס הכנסה בנוגע למועדי הדיווח, עבירת אי דיווח על הכנסות ומס הכנסה, עבירה של ניכוי הוצאות פרטיות ואחרות שלא כדין, תכנון מס שאינו לגיטימי ועוד.

חשוב לציין כי גם במקרים שבהם עוסק מורשה או עוסק פטור ביצעו עבירה המוגדרת כהשתמטות מס בשוגג ובתום לב, רשות המיסים תעניש אותם בגין העבירה. לכן, כדי להימנע מהאשמה בעבירת פלילית חמורה מומלץ לכל בעלי העסקים לעבור למערכת ניהול חשבונות כמו המערכת של UCAN2, ולהקפיד על דיווחים אובייקטיביים ובזמן.

 

מה החוק אומר?

סעיף 220 לפקודת מס הכנסה מגדיר העלמת מס כעבירה בדרגה הגבוהה ביותר. החוק הישראלי קובע כי עבירה מסוג זה הינה עבירה פלילית. הענישה בגינה נעה בטווח שבין קבלת אזהרה מרשויות המס או תשלום כופר, לבין עונשי מאסר בפועל, בהתאם לחומרת המעשה.

בסעיף 220 לפקודה נקבע כי כל ביצוע של עבירה מהרשימה המופיעה מטה, כאשר נלווית לעבירה כוונה לחמוק מתשלום מס הכנסה, מוגדר כעבירת מס חמורה:

  • הגשת דיווח כוזב לרשויות המס.
  • השמטת הכנסות מהדוחות שיש להגיש לרשויות המס.
  • מענה שקרי לבקשות או לשאלות הנשלחות מטעם רשות המיסים.
  • זיוף או רישום כוזב בפנקסי החשבונות של בית העסק.
  • הצגת מסמכים כוזבים לצורך הפחתת או הימנעות מניכוי מס במקור.
  • מעשה מרמה או תחבולה בעת ביצוע עבירת המס, למשל חשבוניות פיקטיביות, ניכוי הוצאות פרטיות כהוצאות עסקיות ועוד.

החוק בארץ מבחין בשתי קטגוריות מרכזיות של עבירות המס – עבירות טכניות ועבירות מהותיות (מטריאליות). המחוקק מודע לכך שיש מקרים בהם העבירה בוצעה שלא בזדון וכוונת תחילה להעלים הכנסות ולהימנע מתשלום מס הכנסה. לכן, העבירות הטכניות והמהותיות נבדלות זו מזו הן בסוג העבירה והן בדרגת וחומרת הענישה. בעבירה מהותית יש כוונה פלילית לכן הענישה חמורה יותר.

בסעיף 220 לפקודת מס הכנסה נקבע מה גובה הקנס הכספי שניתן להטיל בגין עבירת העלמת מס, ולפי החוק ניתן להטיל עונש מאסר עד 7 שנים ואפשר להטיל קנס כספי בגובה של פי 2 מסכום המס שהנאשם העלים.

בנוסף לענישה על השתמטות ממס ישנם חוקים נוספים שנועדו למזער את האפשרויות להשתמט מתשלום מיסים. החוקים הרלוונטיים מעבר לענישה הישירה בגין העלמות המס הם: חוק איסור הלבנת הון וחוק לצמצום השימוש במזומן. בשנים האחרונות הכנסת אישרה חוקים הנוגעים להגבלת השימוש במזומן מאחר ועסקאות גדולות במזומן הן בסיס מוכר ושכיח להעלמת הכנסות ולהשתמטות מתשלום מס.

 

על מה מאשימים בהעלמת מס?

יש מגוון דרכים להשתמטות ממס. אגב, ברשות המיסים מבחינים בין התחמקות ממס לבין תכנון מס לגיטימי. התחמקות ממס אסורה על פי החוק ומהווה עבירה חמורה, אך לעיתים ההבחנה בין שתי הפעולות מאתגרת מאוד. ברוב המקרים מאשימים בהעלמת מס במצבים הבאים:

עבירות מע”מ

פעולות שונות שמבצעים במטרה להתחמק מתשלום מע”מ. עבירות מע”מ מותירות סכום כספי גבוה בכיס המשלם שלא כחוק. דוגמה לעבירת מע”מ היא חברה המציגה דיווח כוזב על ייצוא מוצר כלשהו לחו”ל, כלומר מע”מ אפס, למרות שבפועל החברה מכרה את המוצרים ללקוחות בארץ ללא העברת מע”מ כנדרש בחוק.

הברחות

הסחר הבלתי חוקי במוצרים שונים צבר תאוצה בשנים האחרונות, בתחומים שונים, למשל הברחת סיגריות ומוצרי טבק. לא מעט סחורות מוברחות לישראל דרך הגבולות השונים, לדוגמה מלבנון וירדן, אך יש גם מכת הברחות באמצעות הנמלים ושדות התעופה.

דיווח לא מדויק על הכנסות

אחת מהשיטות הנפוצות ביותר להעלמת מס, עבירה המאפיינת במיוחד עסקים קטנים ובינוניים. העסק עשוי לדווח על פחות הכנסות ממה שהיה בפועל או לבצע פעולות לא חוקיות כדי להגדיל את ההוצאות, למשל דיווח על עובד פיקטיבי, פיצול שכר במטרה להקטין את חבות המס ועוד.

הלבנת הון

פעילות לא חוקית של הלבנת כספים בדרכים כמו רישום כוזב של חשבוניות מס, מצג שווא על קבלת מתנה, ירושה או זכייה בפרס וכו’.

דיווח הוצאות פרטיות כעל הוצאות עסקיות

ניכוי הוצאות פרטיות במסגרת הדיווח על הוצאות העסק. דוגמה, דיווח על חופשה בחו”ל כהוצאה המוכרת לענייני מס הכנסה באמצעות דיווח על החופשה כנסיעת עסקים.

קבלת הקלות והטבות מס בהתחזות ומרמה

מעשי מרמה והתחזות לצורך קבלת הקלות בתשלום המס או קבלת הטבות מס. החוק בארץ מגדיר קריטריונים שונים לקבלת זכאות להקלות בנטל המס, לדוגמה מגורים ביישוב הנמצא באזור עדיפות לאומית, הורה עצמאי (יחידני) וכו’.

 

האם חל חוק התיישנות על העלמות מס?

כדאי לדעת כי רשות המיסים מציינת כי לא חלה התיישנות על עבירות מס. יחד עם זאת, בפועל עבירות טכניות מתיישנות תוך 6 שנים (הספירה מתחילה בשנה שבה בוצעה עבירת העלמת המס), בעוד עבירות מהותיות מתיישנות תוך 10 שנים מהשנה שבה בוצעה העבירה.

לבעלי עסקים ונישומים אחרים המעוניינים לדעת האם ניתן להאשים אותם בגין העלמות מס לאחר 10 שנים מומלץ לפנות לייעוץ משפטי על ידי עורך דין מומחה לדיני מיסים.

כמו כן, רשות המסים מאפשרת מעת לעת לבצע נוהל גילוי מרצון. לכן, עצמאים ובעלי עסקים שביצעו העלמות מס אך רשות המיסים לא פתחה כנגדם בהליכים וחקירות יכולים להצהיר על המס שהם לא שילמו וזאת ללא חשש מעונשי מאסר ואחריות פלילית בגלל העבירה שבוצעה. חשוב להתייעץ עם רואה חשבון ועורך דין לענייני מס כדי לפעול נכון מול רשות המיסים.

 

איך דואגים לשמור על מידע אמין ונכון בדיווח?

מומלץ לכל בעלי העסקים להפקיד על ניהול כספים נכון בבית העסק. כל עצמאי חייב להקפיד על ניהול חשבונות וניהול תקני של ספרי העסק. חשוב לציין כי רשויות המס יוזמות בשנים האחרונות חקירות מס, החוקרים מבקרים בהפתעה בעסקים שונים, ללא תלות האם מדובר בעסק של עוסק פטור או עוסק מורשה.

הדרך היעילה והנכונה ביותר להקפיד על ניהול כספים נכון וחוקי היא באמצעות מערכת הנהלת חשבונות מקוונות כמו התוכנה המתקדמת של UCAN2.

 

עבירות והעלמת מס – סיכום

בשורה התחתונה, העלמת מס היא עבירה פלילית חמורה העשויה להביא לעונשי מאסר. כדי להימנע מביצוע העבירה מומלץ לעבור למערכת הנהלת חשבונות של UCAN2 ולהיעזר ברואי חשבון מנוסים כדי לנהל נכון את הכספים וספרי החשבונות של העסק.

לקבלת הסבר ופרטים מיועץ מקצועי