אנחנו מזמינים אותך להרשם או לפנות אלינו כדי להתרשם בעצמך משירותי המשרד והנהלת החשבונות הממוחשבת שלנו הכוללת שימוש בתוכנה לניהול חשבונות בשיטה הכפולה.
רפורמה בשיטת ההכרה בהוצאות הרכב החל משנת 2008
נקבע כי החל מיום 1/1/2008 יוכרו 45% מהוצאות הרכב ללא צורך בדיווח על כמות הקילומטרים שנסע הרכב.
לחילופין , במידה והרכב צמוד לעובד – יוכרו כל ההוצאות שיוותרו לאחר הפחתת השווי שחויב בידי העובד.
נקבע כי יוכר הסכום הגבוה מבין סעיף 1 או 2 לעיל.
אי לכך, כאשר רכב צמוד לעובד – אין לשלם בגין הוצאות הרכב מקדמות להוצאות עודפות (בחברה בע”מ).
יש לשים לב לעובדה כי ביחס לתקנות הקודמות – מורע מצב אלה שנוסעים כמות רבה של קילומטרים לעומת אלה שנוסעים מעט קילומטרים.
רישום הוצאות הרכב – יש לרשום באופן שוטף את כל הוצאות הרכב באופן מלא.
התאום לצרכי מס יערך בזמן עריכת הדוח השנתי למס הכנסה.
רשויות המס מכירות בהוצאות השונות של בתי העסק כהוצאות מוכרות לצורך קיזוז מההכנסה על מנת לחשב את המס הנדרש. יש הוצאות המיועדות לצורך ייצור הכנסה בעסק שאינן מוכרות באופן מלא והן מוכרות באופן חלקי על ידי רשויות המס. לכן, כאשר זקוקים למידע בנושא הוצאות רכב מוכרות למע”מ מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון, יועץ מס או עם פקיד השומה.
סעיף 17 לפקודת מס הכנסה קובע ומגדיר הוצאה מוכרת כהוצאה שמטרתה לשמש בייצור הכנסה, אלא אם נקבע אחרת. לכן, הוצאות לצרכים פרטיים של בעל העסק אינן נחשבות להוצאות מוכרות, ורק הוצאות המשמשות לצרכי העסק בייצור הכנסה הן מוכרות, אך יש גם הוצאות מעורבות המוכרות חלקית על ידי מס הכנסה.
הוצאה מוכרת, באנגלית Deductibles, מאפשר לעצמאים ולחברות בע”מ לקזז מע”מ באופן מיידי בדוח החודשי או הדו חודשי, ולהפחית את ההוצאה מסך כל ההכנסות בדוח השנתי. ברשות המיסים מכירים בהוצאות הרכב כהוצאות מעורבות, מאחר והרכב משמש את בעל העסק גם לצרכיו הפרטיים ולא רק ליצור הכנסה, לכו הוחלט על תחשיב מעט שונה בהשוואה להוצאות עסקיות מוכרות או מעורבות אחרות.
הוצאות רכב מוכרות למע”מ כוללות את ההוצאות הדרושות לביצוע פעילות עסקית ולייצור הכנסה, לדוגמה הובלת ציוד, הפצה של מוצרים, קריאות שירות, נסיעה לצורך פגישות עבודה עם ספקים ולקוחות, הסעות ועוד.
יש מגוון הוצאות רכב מוכרות למע”מ ומאחר והנושא מורכב מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון מוסמך. הוצאות הרכב המוכרות על ידי מע”מ הן:
ביטוח חובה וביטוח מקיף.
הוצאות רישוי הן הוצאות מעורבות המוכרות על ידי מע”מ וכוללות מבחן רישוי שנתי (טסט) או דו שנתי, בהתאם לסוג הרכב של העצמאי.
הוצאות הדלק בנסיעות של העצמאי הן הוצאות מוכרות, ניתן לכלול גם הוצאות מוכרות כמו תשלום אגרה על נסיעה בכביש 6, מעבר במנהרות הכרמל וכו’.
טיפולים שונים הנדרשים ברכב מהווים הוצאה מוכרת, למשל טיפול 10,000, תיקונים וטיפולים עקב בלאי, תאונה, תקלות, עלות חלפים הקשורים לטיפול ולתיקון, שמנים ועוד.
הוצאות חניה מוכרות ברשות המיסים.
פחת מהווה הוצאה מוכרת ומחושב בהתאם לעלות הרכב.
החל מתאריך אחד בינואר 2008 הוחלט להכיר ב-45% מהוצאות הרכב, ואין צורך בדיווח על כמות הקילומטרים שהרכב נסע. אם העצמאי מצמיד רכב לעובד ניתן להכיר בכל ההוצאות שייוותרו לאחר הפחתת השווי שחויב מהעובד.
יש להקפיד על רישום הוצאות רכב מוכרות למע”מ באופן שוטף ומלא, וניתן לבצע תיאום לצרכי מס בזמן עריכת הדו”ח השנתי אותו מגישים למס הכנסה.
חשוב לציין כי רכישת או ליסינג של רכב פרטי אינה מאפשרת לקזז את המע”מ ששולם בגין העסקה, למעט במקרים של בעלי מקצוע כמו נהגי מוניות, מורי נהיגה וכיוצא בזה. בנוסף, מע”מ מכיר בהוצאות רכב עבור אחזקה שוטפת (תיקונים וטיפולים ברכב, דלק, נסיעה בכבישי אגרה, חניה) בשיעור של 2/3 ממע”מ התשומות, מאחר וזו הוצאה מעורבת.
אגרת הרישוי והביטוח לרכב הם הוצאות ללא מרכיב מע”מ לכן אין אפשרות לקזז מס תשומות בגין ההוצאה.
כאמור, הוצאות הרכב המוכרות לעצמאים הן בשיעור של 45%, למעט במקרה של אופנועים מסיווג 3L בו ניתן לנכות 25% בלבד. גם פקודת מס הכנסה מכירה בהוצאות רכב לצורך קיזוז עם הכנסות העסק, ויש להקפיד על רישום ההוצאות המוכרות ולבצע תיאום הוצאות רכב על פי התקנות ושווי הרכב כפי שנקבע.
לפרטים נוספים ומידע עדכני ניתן לפנות תמיד לחברת UCAN2 או להשאיר פרטים בעמוד צור קשר ונשמח לעמוד לרשותכם!
עובדים שכירים זכאים לקבל תשלומי החזקת רכב, התשלום מיועד להחזקת הרכב של העובד, כלומר כיסוי ההוצאות שלו בגין השימוש ברכבו באמצעות רכיבי שכר מסוימים. העובד זכאי לקבל החזרים עבור תשלום אגרת רישוי שנתי של הרכב ותשלום עבור ביטוח רכב, פעם בשנה ועד לתקרה שנקבעה בתקנות המס, וכן תשלום עבור הוצאות משתנות המבוססות על תעריף לפי ק”מ, התעריף נקבע לפי מחירי הדלק המשתנים, ולכל עובד יש מכסת ק”מ שהוא זכאי בגינה להחזר מהמעסיק, את המכסה מכפילים בתעריף לפי ק”מ כדי לחשב את הסכום לתשלום לעובד. בנוסף, העובד השכיר זכאי לקבל תשלום הוצאות קבועות שמטרתו לכסות הוצאות ייעודיות כמו בלאי.
החוק ותקנות המיסוי בישראל מאפשרים לעובדים לקבל מהמעסיק שלהם החזר הוצאות נסיעה או החזר עבור החזקת רכב. אם העובד עושה שימוש ברכבו הפרטי כדי להגיע למקום העבודה וממנו בלבד, וכל עוד הוא לא עושה שימוש ברכבו הפרטי כדי לבצע עבודה ולקדם את הכנסות של המעסיק, המעסיק לא חייב לשלם החזר הוצאות על אחזקת הרכב הפרטי של העובד.
יחד עם זאת, לא מעט עובדים שכירים חתומים על הסכם עבודה או הסכם קיבוצי הכולל תשלומי החזר לעובד עבור הוצאות רכבו הפרטי, מעבר למה שנקבע בצו ההרחבה, ובהתאם לסכום ששני הצדדים קבעו ביניהם כהוצאות רכב.
הוצאות רכב לעובד שכיר הן למעשה תחשיב לאחזקת רכב סטנדרטי, התחשיב כולל את החזר ההון השנתי והוצאות שנתיות נוספות בגין החזקת רכב, למשל רישיון רכב שנתי, ביטוח חובה ומקיף, חלפים, דלק, צמיגים, תיקונים וטיפולים. חשוב לזכור כי בגין הוצאות הרכב המשמש את העובד כדי להגיע למקום עבודתו או לבצע עבודה עבור המעסיק הוא זכאי לקבל החזר עבור אגרת הרישוי השנתית והוצאות הביטוח לרכבו, פעם בשנה ועד לתקרה שנקבעה, התשלום מחושב על פי תעריף לקילומטר ולפי מחירי הדלק המשתנים. המעסיק רשאי לקבע את מכסת הקילומטרים בגינם יקבל העובד השכיר החזר ותשלום עבור ירידת ערך ובלאי שנגרם לרכב.
ראוי לציין ולהדגיש כי רכיב ההוצאות בגים אחזקת רכבו של העובד לא מהווה חלק מרכיבי השכר הקובע, לכן לא כוללים את רכיב ההוצאות בחישוב הזכויות הסוציאליות שמגיעות לעובד, כגון קופות גמל, דמי הבראה, פיצויי פיטורים וכו’.
בינואר 2008 הוחלט על שינויים משמעותיים בתקנות מס הכנסה הנוגעות לניכוי הוצאות רכב (רכב עד 3.5 טון), לכן חשוב להתייעץ עם רואה חשבון ולעקוב אחר השינויים.
בתקנות המס הנוגעות לניכוי הוצאות רכב נקבע כי מותר לנכות בשנת המס סכום עבור הוצאות הרכב בניכוי שווי השימוש ברכב, או לחלופין העובד יקבל סכום העומד על 45% מההוצאות עבור החזקת רכב, על פי הסכום הגבוה, וללא צורך בדיווח על כמות הקילומטרים. עבור רכב תפעולי נקבע כי הוצאות האחזקה יהיו מוכרות במלואן לצרכי מס.
חישוב החזר הוצאות רכב לעובד שכיר הוא נושא מורכב ומאתגר, יש פרמטרים רבים הכלולים בחישוב, ביניהם מאפייני העובד, סוג הרכב, צורת ההעסקה, מס שולי ועוד.
אם העובד מחזיק רכב צמוד מטעם המעסיק שלו, שווי השימוש ברכב ינוכה מהשכר ברוטו, ומשנת 2010 התחילו לחשב את הוצאות השימוש ברכב לפי השיטה הלינארית והפשוטה יותר, כאשר שווי שימוש ברכב למכונית עממית שעלותה נמוכה מ-130,000 ₪ יהיה 2.48% מערך הרכב.
לסיכום, חישוב הוצאות החזקת רכב הן דבר מורכב ומסובך, ורוב ההוצאות מוכרות לענייני מס. לכן, מומלץ לקבל ייעוץ ולהיעזר ברואה חשבון או יועץ מס מנוסה.